Hoe de wereld omgaat met hitte: van ontkenning tot overleving
- Nieuws
- Hoe de wereld omgaat met hitte: van ontkenning tot overleving
Veertig, vijfenveertig en op sommige plekken zelfs vijftig graden. Zo warm was het deze zomer op verschillende plekken op aarde. Daarmee was het het warmste jaar ooit. Temperaturen die soms niet te harden zijn, maar waar mensen toch mee worden geconfronteerd. Maar hoe ga je daar eigenlijk mee om, hitte? En wat is heet? Trouw zocht daar op de antwoorden door op het online platform Reddit deze vraag de wereld in te slingeren. Het leverde 1500 reacties op. Een deel van de reacties staat in de zaterdagkrant van 28 september.
Trouw-journalist Maarten van Gestel deed een groot aantal zoomgesprekken om de wereldwijde reacties op hitte op een rij te zetten en dat leverde bijzondere details op over het leven op extreem momenten. Bij veel van de reacties van mensen vraag je je af of mensen de hitte nog wel aan kunnen. Maarten geeft als voorbeeld zijn gesprek met een jongen in Pakistan; “Hij vertelde me, ‘we hadden laatst een examen en het was 46 graden, twee van mijn klasgenoten vielen flauw, maar ik gelukkig niet. Ik kon gelukkig dat examen maken.’ Dus ja, het maakt het leven op veel plekken wel moeilijk.”
In Nederland hebben we ook verschillende erg hete zomers gehad. Onze afgelopen zomer viel gelukkig wel wat hitte betreft, terwijl het op andere plekken in de wereld dus soms bloedheet was en dat ook voor langere periodes. Maarten merkte in de gesprekken wel dat mensen zich aanpassen, maar dat levert dan wel weer opmerkelijke zaken op; “Ik sprak iemand in Spanje die tijdens ons gesprek aan het wachten was op zijn vijfde airco!”
De vraag is natuurlijk of deze aanpassingen op de lange termijn wel nut hebben en niet alleen meer hitte veroorzaken. De airco als voorbeeld blaast in huis koude lucht, maar aan de buitenkant stroomt de warme lucht naar buiten. En dat is natuurlijk los van de stroom die het apparaat gebruikt.
De reacties die Maarten voor zijn artikel in Trouw gebruikte heeft hij ook voorgelegd aan een klimaatpsycholoog. Zij deelt mensen grofweg in op zes verschillende manieren waarop mensen met hoge temperaturen om zeggen te gaan.
De eerste groep zijn ‘ontkenners’ van klimaatverandering of bovenmatige hitte. Iemand reageert dat de hete zomer heel normaal is met de opmerking; ach, ik heb zo vaak van dit soort zomers meegemaakt.
Daarnaast heb je mensen die het vergelijke met andere hete momenten. En dan zeggen ze, nou, het valt wel mee, vorig jaar was het warmer.
Een derde groep mensen, met de meest gehoorde reactie trouwens, is de groep mensen die hitte gaan normaliseren. Mensen weten dat het steeds heter wordt, maar ze gaan zich aanpassen. Een opmerkelijke reactie kwam uit Japan, van de eigenaar van een bouwbedrijf. Zijn bouwvakkers werken zomers in de hitte door. Dat kan volgens hem prima door die mannen ventilator-jassen te geven! Een jas met twee powerbanks aan de voorkant en 2 kleine ventilatoren in de achterkant van de jas.
De meest extreme groep mensen is de groep die hitte verheerlijken. Een reactie uit Australië luidde; “Ik snap wel dat ‘de opwarming van de aarde’ slecht is, maar het hele jaar zomer en aan het strand zijn om te zwemmen, is om eerlijk te zijn pretty fucking sweet.”
Haaks daarop staan de klagers. Om even bij Australie te blijven, een land waar het in de zomer vaak extreem heet wordt, de volgende reactie: “Het wordt elk jaar heter en ik weet oprecht niet meer of ik hier kan wonen. Ik haat zomer. Ik haat hitte. Ik haat deze hittegolf.”
Tot slot heb je mensen die oprecht bezorgd zijn. Ze maken zich zorgen over de natuur, over het leven op aarde in extreme warmte en hoe de toekomst eruit ziet als het steeds warmer wordt.
Video niet beschikbaar
Gerelateerd nieuws
Programma
30 jaar Buis & Haard in de VARAgids: Een dagboek van relaties die niet meer bestaanAnnemiekes A-Lunch
Mischa Blok geeft je de beste podcast luistertips voor in de vakantieProgramma
Fotograaf Govert de Roos over zijn tijd met Prince en Apollonia: 'Dan voel ik me zo'n slet.'Programma
Hoe krijg je een horloge dat 50 jaar in de koeienpoep heeft gelegen weer aan de praat?