Programma

Over 'Don't Speak' van No Doubt werd nog lang nagepraat

  1. Nieuwschevron right
  2. Over 'Don't Speak' van No Doubt werd nog lang nagepraat

No Doubt schrijft in de jaren negentig muziekgeschiedenis met de release van 'Don't Speak', maar de succesvolle hit kwam niet zonder slag(veld) of stoot tot stand.

Sommige lyrics worden in een paar minuten geschreven, in een flits van inspiratie. Sommige albums worden opgenomen in een flow van een paar dagen. Voor No Doubts ‘Don’t Speak’ van het album Tragic Kingdom was van beide geen sprake. Het proces wordt gedomineerd door een sluimerend conflict met oplaaiende gevechten over een periode van maar liefst tweeënhalf jaar.

Roemloze aftocht Eric Stefani

Een strijd met een happy end, zou je kunnen zeggen. Wel één die Eric Stefani, de broer van Gwen, nog voor de grote doorbraak zijn plek in de band kost. Eric is daarvoor de drijvende kracht achter al het vroege werk van No Doubt. Hij schrijft de liedjes en wordt door zus Gwen gezien als het creatieve brein. Dat het label bij de productie van het tweede album een nieuwe producer invliegt, is voor de band dan ook moeilijk te verteren.

De single ‘Trapped in a Box’ is de eerste en enige video waarin Eric Stefani is (de toetsenist). Het opgewekte Ska-geluid doet het goed in Anaheim en omgeving, maar blijkt te mager voor het grote werk in de Verenigde Staten of daarbuiten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Matthew Wilder moet klus van zijn leven klaren

De keuze van Interscope en Trauma Records valt op producer Matthew Wilder, een muzikant die na zijn megahit ‘Break My Stride’ begin jaren 80 al meteen over zijn solo-hoogtepunt heen lijkt. Wilder begint met het produceren en schrijven van liedjes voor andere acts. Na tien jaar krijgt hij van Interscope A&R-chef Tony Ferguson de opdracht om samen te werken met een band die het label op dat moment vooral geld heeft gekost. Wilder wordt door Stefani en consorten niet met open armen ontvangen en de eerste demo's belanden binnen no-time in de prullenbak. Het label heeft er echter geen vertrouwen meer in dat de band het op eigen kracht kan.

Jaren later halen de bandleden herinneringen op in muziektijdschrift Rolling Stone: “Het voelde als een totale invasie in onze dynamiek. Die gekke man met die strakke krullen en strakke leren broeken.” Ook als Matthew Wilder in die tijd praat over het album, hoor je de fundamenten van het conflict terug: “Het was verschrikkelijk. Constant herdefiniëren en redigeren. De band was alleen maar bezig met hun publiek en hun geloofwaardigheid. Wat Tony Ferguson en ik probeerden, was laten zien dat er een wijdere wereld te ontdekken valt,” aldus Wilder. Een haast stereotype conflict uit de muziekindustrie tussen jonge twintigers die het ‘real’ willen houden en de commerciële belangen die rondom hen spelen.

Van 'Don't Speak' naar 'we moeten praten'

Alle partijen staan onder hoge druk: Wilder moet een succes boeken met zijn eerste grote klus als producer en No Doubt zal zich eindelijk moeten bewijzen als band. Die stress eist na afloop zijn tol. Gwen Stefani besluit kort na de release van het album in relatietherapie te gaan met haar broer Eric. De zangeres voelt een enorm schuldgevoel tegenover haar broer, omdat de band doorging zonder hem. Eric belandt op zijn beurt in een soort van depressie. Terugblikkend ontkent Eric dat het afgeven van de creatieve controle aan Wilder daarvoor de reden was: “Ik voelde me als de vader van een kind en het was tijd om dat kind los te laten. (…) Alle muzikale inspiratie was al uit me gezogen.”

Eric begint na zijn vertrek aan een lange carrière als animator (The Simpsons en The Ren & Stimpy Show), illustrator en publiceert ook een aantal kinderboeken. Een deel van zijn werk heeft hij zelf op Pinterest gepubliceerd.

Gwen & Tony

Maar er speelt tijdens het maken van de nieuwe plaat nog meer binnen de band. Gwen en Tony (de bassist) zijn zeven jaar lang een stelletje, totdat Tony het niet langer ziet zitten en de relatie verbreekt. De gebeurtenis schijnt nieuw licht op een liefdesliedje waar Gwen en broer Eric lange tijd aan werkten. De track krijgt door het verbreken van de relatie ineens een andere lading en lijkt de ultieme single. De tekst wordt herschreven, en binnen de dynamiek van de getroebleerde relatie tussen de band en Wilder, wordt een nummer geproduceerd dat een balans vindt tussen verdriet om een verloren liefde en eigen kracht: 'Don't Speak' is geboren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Succesvol verdriet

'Don’t Speak' zorgt ervoor dat No Doubt tussen 1995 en 1997 afwisselend verschillende hitlijsten domineert. Geen makkie, gezien concurrerende releases van hitkanonnen als Céline Dion, Whitney Houston, Spice Girls en Toni Braxton.

Staat 'Don't Speak' dit jaar in de Top 2000? Check het nu op staatieindetop2000.nl en bekijk ook gelijk of jouw favoriete platen dit jaar in de lijst staan. Op vrijdag 20 december onthullen we de complete lijst met noteringen. De uitzending van de Top 2000 begint op 25 december om 08.00 uur.

Foto omslag: artwork

Ster advertentie
Ster advertentie