Programma

Waarom DAB+ de toekomst van de radio is

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom DAB+ de toekomst van de radio is

De Nederlandse publieke en commerciële radiostations zijn een campagne gestart om luisteraars kennis te laten maken met digitale radio, oftewel DAB+. Directeur Audio van NPO Jurre Bosman vertelt erover bij Wout2Day.

"FM wordt DAB+. Ben jij al om?" Zo luidt de slogan waarmee de landelijke radiostations gezamenlijk hun luisteraars willen aansporen om de analoge FM te verruilen voor het luisteren naar digitale radio. Wat eigenlijk heel logisch is, in een wereld waarin bijna alles digitaal is. "De strippenkaart is ook vervangen door de ov-chipkaart", aldus Jurre Bosman.

Stekker uit de FM

Hoewel er inmiddels al zo’n tweeënhalf miljoen digitale radio’s verkocht zijn in Nederland en er steeds meer online wordt geluisterd, blijven radiozenders voorlopig nog te vinden op de FM-band. "Er komt natuurlijk wel een moment dat de FM uitgaat", licht Bosman toe. "Dat doen we ook niet zomaar; dat gaat in nauw overleg met alle radiostations in Nederland en met de overheid. We doen het pas als de meeste luisteraars over zijn naar digitaal luisteren."

Wanneer vervang je je radio?

Pas wanneer minder dan dertig procent van de Nederlanders nog naar de FM luistert, worden er afspraken gemaakt over het verdwijnen van de frequenties, zodat mensen voldoende tijd hebben om hun oude radio’s te vervangen. "Een radio in de schuur of in de keuken vervang je pas als ‘ie stuk is. Laat staan de radio in de auto. De meeste mensen gaan niet een nieuwe auto kopen voor een nieuwe radio."

Autoradio’s

In december is er een Europese richtlijn in werking getreden zodat alle nieuwe auto’s worden uitgerust met een DAB+-toestel. "We zien nu al dat de meeste autofabrikanten DAB+ niet meer een hele dure optie laten zijn", zegt Bosman. "Dat was wel eens 500 of 800 euro extra. Dan kies je misschien liever voor een verwarmde stoel, maar nu zit dat standaard in een nieuwe auto en zo hopen we dat straks ook alle tweedehandsauto’s digitale radio hebben en dat radio gewoon overal te ontvangen zijn."


Meer weten over DAB+? Beluister het gesprek met Jurre Bosman:

Wout2day - Jurre Bosman over campagne DAB+

Wout2Day

Je hoort Wout2Day iedere maandag tot en met donderdag tussen 18.00 en 20.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie