Programma

Erik Scherder over wandelapp Ommetje: 'De competitie is een enorme beloning'

  1. Nieuwschevron right
  2. Erik Scherder over wandelapp Ommetje: 'De competitie is een enorme beloning'

Aan het begin van de eerste lockdown werd de wandelapp Ommetje gelanceerd. Inmiddels zijn 800.000 mensen ommetjes aan het maken.

Nederland is massaal aan het wandelen door de coronacrisis. De Hersenstichting speelde hier op in en ontwikkelde samen met neuropsycholoog Erik Scherder en Micha van Hoorn van Better Together Agency een app die je stimuleert meer te wandelen. Daarnaast maakt de app mensen bewust over de gezondheid van de hersenen. Gijs belt met Erik om over het succes van de app te praten, die inmiddels bijna een miljoen Nederlanders in beweging heeft gebracht.

30 minuten bewegen

Mensen zijn meer aan het thuiswerken en aan het zitten. "Het ommetje komt perfect uit en bewegen maakt antistoffen aan", vertelt Erik. "De valkuil is dat mensen denken: 'Het is zo ook wel oké.' Studies laten zien dat mensen in plaats van vijf uur, nu acht uur achter de laptop zitten." En dat heeft volgens Erik veel negatieve consequenties voor de gezondheid. Wat helpt? "Zo'n dertig minuten aan één stuk lekker doorlopen geeft een verbeterde bloedsomloop en een betere doorbloeding in de hersenen." De app is volgens Erik onder andere zo'n groot succes, omdat je mensen kunt uitdagen om (op afstand) mee te wandelen. "De competitie is een enorme beloning."

Wat zijn de positieve effecten van bewegen? Blijft Nederland ook na corona ommetjes maken? Luister hieronder naar Eriks toekomstverwachting.

Gijs 2.0

Je hoort Gijs 2.0 iedere werkdag tussen 12.00 en 14.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP


Ster advertentie
Ster advertentie