Programma

Nederlandse hackers krijgen award voor ontdekken datalek in Zoom

  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse hackers krijgen award voor ontdekken datalek in Zoom

Twee Nederlandse hackers hebben een datalek ontdekt in de videoapplicatie Zoom, waardoor het mogelijk is om iemands computer volledig over te nemen. Ze zijn hiervoor onderscheiden met een geldbedrag van 200.000 dollar; een slordige 170.000 euro.

Tijdens een hackwedstrijd werden de twee Nederlanders uitgedaagd om kwetsbaarheden te vinden in Zoom. Daar hadden ze niet lang voor nodig, vertelt hacker Daan Keuper in Jan-Willem Start Op. “We zijn twee maanden geleden begonnen met zoeken naar kwetsbaarheden in Zoom en ongeveer anderhalve week later hadden we kwetsbaarheden gevonden waarmee we daadwerkelijk andermans computer konden overnemen.”

Geen interactie vereist

Nadat de twee hackers nog eens anderhalve maand eraan zaten, is het ze gelukt om ook echt iemands computer over te nemen en daarmee hebben ze gisteravond de prijs van 200.000 dollar gewonnen. Het datalek is zorgwekkend, want er is weinig voor nodig om via Zoom iemand te hacken. “Je moet Zoom aan hebben staan, maar er is geen gebruiksinteractie vereist om een computer over te nemen.”

Veel fouten in software

Hoe kan het dat een programma dat dagelijks wordt gebruikt door miljoenen mensen zo kwetsbaar is? “Het is een enorm groot programma en waar mensen aan het werk zijn, worden fouten gemaakt”, stelt Keuper. Volgens hem zitten er programmeerfouten in elk softwareprogramma, maar is dat geen grote reden tot zorg. “Dit zit er al jaren in, dus je loopt nu niet meer risico.” Wel raadt hij iedereen aan de beveiligingsupdates te installeren zodra die beschikbaar zijn.

Maar wat gaan de hackers met hu prijzengeld doen?

Hacker Daan Keuper ontdekte een datalek in Zoom kreeg 200.000 dollar

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op elke werkdag van 06.00 tot 09.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: Unsplash

Ster advertentie
Ster advertentie