Programma

Tweede man bij Tom Petty

  1. Nieuwschevron right
  2. Tweede man bij Tom Petty

Achter elke grote muzikant staat een andere grote muzikant die hem tot grote hoogte drijft, zonder dat 'ie het voetlicht claimt. Denk aan Tom Petty.

Waar het begon

Gitarist Mike Campbell is een belangrijke factor in het succes van Tom Petty and The Heartbreaks vanwege zijn kenmerkende melodieuze sound. Campbell leerde Petty kennen toen ze samen auditie deden voor de band Mudcrutch, in feite een vroege samenstelling van The Heartbreakers. Hun latere Amerikaanse top 10-hit 'Don't Do Me Like That' werd in deze formatie ook al opgenomen.

Ze kunnen niet zonder elkaar

Dat Mike Campbell onmisbaar is voor de sound van Tom Petty blijkt wel uit het feit dat de gitarist zelfs op alle drie de soloplaten van Petty te horen is. Dus ook op de singles 'Free Fallin'' en 'Face In The Crowd'. Als producer was hij letterlijk de tweede man naast Tom Petty, met Jeff Lynne en Rick Rubin als externe producers.

Uitstapjes

Samen met Petty werkte Campbell mee aan singles van Stevie Nicks en Bob Dylan, maar ook los van zijn goede maat heeft Mike Campbell veel muziek gemaakt. Het bekendste voorbeeld is 'The Boys Of Summer', dat werd afgekeurd door Tom Petty, waarna Campbell het aan Don Henley cadeau deed. Het werd zijn grootste solohit.

Een inspiratie voor velen

Via Don Henley is de link naar de countryrockband Eagles natuurlijk snel gelegd. Met Eagles-lid J.D. Souther schreef Campbell nog een aantal liedjes, waaronder 'I've Always Got You' van Cheap Trick-zanger Robin Zander en 'The Matter Of The Heart' van Don Henley, dat ook werd opgenomen door India.Arie. Ariana Grande zette haar acappella versie op YouTube.

Druk, druk, druk

De cv van Mike Campbell bevat verder composities van onder meer Fleetwood Mac, KT Tunstall, The Gaslight Anthem, Susanna Hoffs en Dixie Chicks. Ook speelde hij gitaar op platen van grootheden als D'Angelo, Johnny Cash, Warren Zevon, Joe Cocker, Del Shannon en Jackson Browne. En dat allemaal tussen tournees van Tom Petty door!

De grote hit

In Nederland stond Tom Petty and The Heartbreakers in de hitlijsten met 'Refugee' (1980) en 'Mary Jane's Last Dance' (1993). Petty had met zijn begeleidingsband slechts één top 10-hit in de VS, namelijk 'Don't Do Me Like That', die hij bijna had weggeven aan J. Geils Band (die we kennen van 'Centerfold' en 'Freezeframe').

Ster advertentie
Ster advertentie