Programma

Dimitri at 2 weken lang alleen fastfood: 'Alsof je aan speed zit'

foto: Eigen foto
  1. Nieuwschevron right
  2. Dimitri at 2 weken lang alleen fastfood: 'Alsof je aan speed zit'

’s Middags geen volkoren boterham of salade, maar een dikke vette hamburger. Voor Dimitri van Tuijl was het 2 weken lang vaste prik. Zijn dieet bestond namelijk uitsluitend uit fastfood.

Voor zijn ontbijt at Dimitri minstens "vier croissantjes met iets van chocopasta en een pak Fristi", vertelt de journalist tegen Jan-Willem Roodbeen. En voor de lunch greep hij dan naar "de grote M, of de KFC, of de Burger King, of een pizza". Om dat vervolgens ’s avonds rond etenstijd dunnetjes over te doen.

Ongezond experiment

Bijna iedereen vindt op z’n tijd een ongezonde hap best lekker. Maar 2 weken alleen fastfood eten, doet Dimitri niet voor zijn lol. Het idee komt bij hem op als hij de documentaire Super Size Me uit 2003 kijkt. Daarin eet de hoofdpersoon 30 dagen lang 3 keer per dag alleen maar bij McDonalds om te kijken wat er gebeurt met zijn lichaam.

In het dagelijks leven probeert Dimitri juist gezond te leven. "Ik ben eigenlijk altijd best wel veel bezig geweest met sporten. Voeding soms wel wat minder, maar ik vond het best wel interessant. Dus ik dacht: ik wil mezelf eigenlijk zo niet fit mogelijk gaan voelen om te kijken wat het met mijn lichaam doet. En dat ligt natuurlijk voor de hand als je 2 weken slecht gaat eten."

"Hoe ik nu heb geleefd, dat is niet representatief voor hoe mensen dat normaal doen", vertelt hij. Met zijn experiment wil Dimitri dan ook niet aantonen dat mensen gezonder moeten eten, maar wil hij mensen wijzen op het enorme aanbod van fastfood. "Er is zo veel verleiding. Er wordt zoveel reclame voor gemaakt. En het is ook gewoon een hele makkelijke manier van eten."

Weinig slaap en concentratie

Na 2 weken merkt Dimitri dat er best wel wat is veranderd. "Ik ben 3 kg aangekomen in 14 dagen", onthult hij. Naast de extra kilo’s heeft hij tijdens zijn ongewone dieet veel last van het ongezonde voedsel. Zo kan hij ’s nachts minder goed slapen en beïnvloedt het ook invloed zijn werkprestaties. "Ik werk ook gewoon 40 uur in de week. En ik kom me gewoon totaal niet concentreren. Ik heb het de hele tijd vergeleken met alsof je aan speed zit. Als je elke keer als je hebt gegeten en zo’n caloriebom naar binnen hebt gewerkt, dan heb je een ontzettend hoge piek in je suiker, dus dan zit je 30 minuten achter je computer als je thuis werkt en dan raak je de concentratie kwijt en vervolgens na een uur is alles uitgewerkt."

Het experiment krijgt binnenkort nog een vervolg. "Ik ga nu 2 weken lang, of meer dan 2 weken lang, juist weer fit worden en laten zien hoe je de hoe je ervan herstelt."

Video niet beschikbaar

Jan-Willem Start Op

Iedere werkdag tussen 06.00 en 09.00 uur hoor je op NPO Radio 2 Jan-Willem Start Op.

Ster advertentie
Ster advertentie