Naar homepage
NPO Radio 2

'Go Your Own Way' over relatiebreuk Stevie Nicks en Lindsey Buckingham

  1. Nieuwschevron right
  2. 'Go Your Own Way' over relatiebreuk Stevie Nicks en Lindsey Buckingham

‘Go Your Own Way’ van Fleetwood Mac wordt door ex-leadzanger Lindsey Buckingham geschreven als antwoord op de relatiebreuk met zangeres Stevie Nicks.

‘Go Your Own Way’ is in 1977 de eerste single van het album Rumours. Het nummer wordt geschreven in 1976 in een huisje in Florida. De track wordt in drie verschillende studio's opgenomen en het duurt vier maanden voordat het helemaal op de tape staat. Het wordt uiteindelijk één van de succesvolste singles van Fleetwood Mac. Zoals de meeste liedjes op Rumours gaat de tekst van ‘Go Your Own Way’ over de persoonlijke spanningen in de relaties tussen de bandleden. Het is op dat moment namelijk geen fijne tijd voor de band. Want niet alleen is de relatie van Buckingham en Nicks voorbij, ook het huwelijk van bassist John McVie en zangeres Christine McVie loopt op zijn eind.

Frustratie en boosheid

‘Go Your Own Way’ gaat specifiek over de breuk tussen Buckingham en Nicks. De twee kennen elkaar al sinds hun zestiende. In 1969 krijgen de muzikanten een relatie die uiteindelijk zeven jaar stand weet te houden. Aan het einde van de relatie schrijft Buckingham in alle boosheid de bekende track. “Ik was helemaal kapot toen ze bij me vertrok”, vertelt de zanger later. “En toch moest ik hits voor haar maken. Ik moest veel dingen doen voor haar die ik toen echt niet wilde doen. Maar ik deed ze toch. Dus op een bepaald level was ik wel professioneel en zette ik me er boven, maar veel dat ik schreef was met veel frustratie en boosheid naar Stevie toe."

Opjutten

Na het horen van het nummer wil Nicks dat er een deel uit de songtekst wordt verwijderd. Ze vindt de zin: ‘Packing up, shacking up, is all you wanna do’, niet kunnen. “Ik vond het kwalijk dat hij de wereld wilde vertellen dat vreemdgaan met verschillende mannen alles was wat ik wilde doen”, vertelt ze later in het Amerikaanse magazine Rolling Stone. “Hij wist dat het niet waar was, het was gewoon iets dat hij had gezegd uit boosheid. Elke keer als ik die woorden hoorde op het podium wilde ik naar hem toestappen en hem vermoorden. Hij wist dat. Hij zat mij gewoon op te jutten.” Ondanks het bezwaar van de zangeres weigert Buckingham de zin te veranderen. Het is dus gewoon nog steeds te horen in het nummer.

Luister hieronder naar 'Go Your Own Way' van Fleetwood Mac:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

‘Go Your Own Way’ staat sinds 1999 onafgebroken in de Top 2000. In 2018 belandt het nummer op plek 42.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie