Programma

15 jaar Coldplay

  1. Nieuwschevron right
  2. 15 jaar Coldplay

Het is precies vijftien jaar geleden dat het debuutalbum van Coldplay werd uitgebracht, Parachutes. Wat is er in de tussentijd gebeurd?

2000

Op 10 juli 2000 verschijnt de debuutplaat van Coldplay, Parachutes. De tweede single werd het nummer 'Yellow', dat zorgde voor de internationale doorbraak van de Britse band. Het album werd door sommige gezien als een van de beste debuutalbums ooit, maar de bandleden zelf waren een stuk minder positief: "We weten dat het verschrikkelijke muziek is, we zijn altijd bezig met wat we hierna gaan doen."

2002

Het tweede studio album van Coldplay volgde twee jaar later in augustus van 2002: A Rush Of Blood To The Head. Weer een groot succes, met onder andere hits als 'Clocks', 'The Scientist' en 'In My Place'. In totaal werden er wereldwijd meer dan 19 miljoen albums verkocht.

2005

Na het enorme succes van de eerste twee albums, voeldn de mannen van Coldplay een flinke druk op hun schouders. Het album dat uiteindelijk werd uitgebracht, was al een derde versie van X&Y, omdat ze het telkens niet goed genoeg vonden. Er werden maar liefst zestig nummers geschreven tijdens de opnameperiode, waarvan er maar een enkeling op de plaat verscheen. "De verwachtingen werden steeds hoger en het afmaken werd steeds moeilijker en moeilijker."

2008

Viva La Vida Or Death And All His Friends, of in het kort Viva La Vida, werd onder andere geproduceerd door muzikant en producer Brian Eno, bekend van zijn werd met U2 en Roxy Music. Hij eiste van de band dat ieder nummer totaal anders moest klinken en telkens iets anders moesten proberen.

2011

Voor het vijfde album Mylo Xyloto koos Coldplay er opnieuw voor om de samenwerking aan te gaan met producer Brian Eno. Ditmaal voor een concept album dat het verhaal vertelt over twee geliefden in de wereld Silencia, waar de overheid de strijd aangaat tegen geluid en kleur. Drummer Will Champion: "Het is een verhaal over verliefd worden en samen proberen te ontsnappen. Met als overkoepelend thema: liefde overwint alles."

2014

Het laatste album van de band, Ghost Stories, verscheen in mei 2014. Dit keer wilde de mannen het simpler houden dan hun vorige platen. Chris Martin: "Het idee van Ghost Stories was 'hoe laat je de dingen die in het verleden zijn gebeurd - jouw spoken - hoe laat je die je leven nu en in de toekomst beïnvloeden?"

Ster advertentie
Ster advertentie