Programma

Meerderheid Russen wil Poetin tot 2036 als president: hoe kan dat?

  1. Nieuwschevron right
  2. Meerderheid Russen wil Poetin tot 2036 als president: hoe kan dat?

Een ruime meerderheid van de Russen lijkt in te stemmen met een grondwetswijziging waarmee Poetin aan de macht kan blijven tot 2036. Waarom willen zoveel Russen dit? Jan-Willem Start Op belt met journalist Derk Sauer.

"Dit kon je van heel ver zien aankomen, want de afgelopen weken hebben de Russische autoriteiten echt alles uit de kast gehaald om dit tot een succes te maken", vertelt journalist Derk Sauer. "Met zachte dwang of harde dwang, maar ook met veel lokkertjes. Overal prijzen. Je kon auto's en ijskasten winnen als je naar de stembus kwam."

Langstzittende president

"Het ging nu om het wijzigen van de grondwet dat het mogelijk maakt dat Poetin tot 2036 president blijft. Als hij dit ook doet. Als hij gezond blijft en tot 2036 aan de bak blijft dan zal hij daarmee de langstzittende president worden. Hij zal zelfs Joseph Stalin verslaan in tijd", vertelt Sauer.

'Je moet je wel realiseren dat Russen in Poetin meer zien dan een mens'

Toch vraag Jeroen zich af waarom Russen graag Poetin als president willen houden. Russen zijn toch slimmer dan dit? "Je moet je wel realiseren dat Russen in Poetin meer zien dan een mens. Hij is een soort symbool. Hij is de nieuwe koning of in Russische verhalen de nieuwe tsaar van Rusland geworden", vertelt Sauer. "In de ogen van heel veel Russen staat hij garant voor de stabiliteit die Rusland nu al de afgelopen twintig jaar kent. Er zijn geen oorlogen. Er is geen honger. Dat is voor veel Russen heel wat waard."

Betekent dit dat de komende 16 jaar geen verkiezingen meer zullen plaatsvinden? Je hoort 't hieronder:

Video niet beschikbaar

JAN-WILLEM START OP!

Je hoort Jan-Willem en Jeroen iedere werkdag tussen 06:00 en 09:00 uur op NPO Radio 2 met Jan-Willem Start Op!.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie