Programma
BNNVARA

'Snoepgoeroe' Wouter Tanis maakt de grootste gummibeer ter wereld

foto: Tanis
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Snoepgoeroe' Wouter Tanis maakt de grootste gummibeer ter wereld

Gewapend met een enorme mal en ruim 1.100 kilo suiker probeert Wouter Tanis vandaag een opmerkelijk record te verbreken: het maken van de grootste gummibeer ter wereld. Hij vertelt bij Jan-Willem Start Op over de recordpoging die hij met zijn familiebedrijf onderneemt.

Zo'n tweeënhalve meter hoog, twee meter breed en zo'n 1.600 kilo zwaar is hij, de gummibeer die Wouter Tanis vandaag uit een enorme mal probeert te halen. Met dat enorme beest hoopt hij een Guinness World Record op zijn naam te zetten.

Suiker zit - in de positieve zin des woords - in zijn bloed, vertelt Wouter bij Jan-Willem Start Op. Samen met zijn broers runt hij het familiebedrijf dat ooit door zijn opa is opgericht, en vervolgens via zijn vader in zijn handen terecht is gekomen. "En ik heb ook nog een oom die in de marshmallows zit, dus we zijn een familie van snoepgoeroes", zegt Wouter.

Concurrentie uit Iran

De snoepgoeroes maken zich op voor een spannende middag. De gummibeer, die al ruim een week in de mal aan het drogen is, wordt vandaag onthuld. Het doel is om een record te vestigen voor het allergrootste stuk gummi, een eer die nu nog in handen is van een groep zoetekauwen uit Iran.

"Daar hebben ze ooit een dolfijn gemaakt van 1.250 kilo. Daar gaan wij zeker overheen", zegt Wouter vol zelfvertrouwen, ook al heeft hij met zijn familie voor een lastiger dier gekozen. "Die dolfijn was langwerpig, dus dan heb je meer oppervlakte waar de warmte uit kan. Wij hebben een hele dikke gummibeer, dus dat heeft wel wat extra uitdaging gegeven. Maar je wilt natuurlijk liever een dikke gummibeer dan een lange dolfijn."

Wat gebeurt er met de beer?

Wouter legt uit dat hij bewonderenswaardige plannen heeft met de beer. "We staan over twee weken op een belangrijke beurs, de Interpack. Daar gaan we hem eerst neerzetten, om de aandacht op ons te vestigen. Dan is het een showbeer", vertelt hij.

Maar daarna komt de beer terug, en gaat Wouter er met zijn bedrijf voor zorgen dat geen enkel deel wordt weggegooid. "We zijn tegen voedselverspilling: hij moet helemaal op", vervolgt hij. "Een echt plan moeten we nog maken, maar we willen hem in stukjes verdelen en die verkopen voor het goede doel."

Bekijk het volledige gesprek hieronder:

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie