Programma

Hein en Niek gaan elf dagen op een dak zitten voor Stichting ALS

  1. Nieuwschevron right
  2. Hein en Niek gaan elf dagen op een dak zitten voor Stichting ALS

De twee vrienden Hein en Niek gaan voor Stiching ALS maar liefst elf dagen op het dak zitten van hun plaatselijke café. Frank sprak met 'dakzitter' Hein over deze bijzondere actie.

Op 29 juli gaan de mannen van start met de benefietactie op het dak van café Van de Ven in Vessem. Hoe is het idee ontstaan? Hein: "Het is op een terras begonnen. Daar is het verzonnen, maar het zit wat dieper." Eerder heeft een man in 1975 al acht dagen op het dak van een café gezeten. "Wij dachten: 'dat gaan wij ook doen'", vertelt Hein. Het is misschien wel ontstaan tijdens een borrelavond, maar nu is het een grote benefietactie geworden. "We hadden wel wat gedronken, maar dan komen de leukste ideeën naar boven", aldus Hein.

Een houten kont

De heren hebben twee stoelen gekocht en een parasolletje en daar moeten ze het mee doen. Eten en drinken krijgen ze van een groep vrienden. Ze willen met de actie het wereldrecord dakzitten verbreken, maar daar zijn wel strenge regels aan verbonden. Hein legt uit: "We mogen twee keer vijf minuten per dag opstaan en we moeten constant met 1 bil op de stoel zitten. We hebben een team van voornamelijk vrienden die ons begeleiden. Ze gaan ons verzorgen van eten en drinken." Slapen en toiletteren moet dus vanuit de stoel gebeuren. "We moeten op de stoel slapen en we moeten een urinaal en een bedsteek hebben", aldus Hein. 'Waar is hij bang voor?', vraagt Frank zich af. "Ja voor een houten kont, maar ook het weer. Als het mooi weer is dan is het op zich wel lekker, maar als het heel hard regent dan is het minder leuk om elf dagen op een dak te zitten", vertelt Hein.

Straks moet Hein wel elf dagen met Niek op een dak zitten. Hoe goed bevriend zijn ze? Je hoort het hieronder:

Video niet beschikbaar

Wout2day

Je hoort Wout2day van maandag tot en met donderdag van 18:00 tot 20:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie