Programma

The Joshua Tree ontstaat uit liefde voor Amerika

  1. Nieuwschevron right
  2. The Joshua Tree ontstaat uit liefde voor Amerika

Op 9 maart 1987 brengt U2 The Joshua Tree uit. ​Het album ontstaat uit de grote liefde van de band voor Amerika doordat ze in de jaren tachtig vijf maanden door het land trekken.

Opnames

In januari van 1986 huurt U2 een huis aan de voet van de Wicklow Mountains in Ierland om te beginnen aan een nieuw album. De eetkamer wordt omgetoverd tot een control room met tapemachines en mengpanelen. De aangrenzende tekenkamer wordt gebruikt voor de opnames. Voor het album wordt zoveel mogelijk alles in een keer opgenomen. In tegenstelling tot de oudere albums van de band waar de instrumenten pas in de mix bij elkaar komen. Het huis zorgt voor veel creativiteit, maar ook voor problemen vanwege het hoge plafond en de houten vloeren. U2 verplaatst daarom uiteindelijk toch naar een andere locatie. De band gaat later verder aan ​The Joshua Tree in het nieuwe huis van gitarist The Edge. Na het voltooien van het album noemt Bono het hun meest complete album sinds hun debuut.

Liefde voor Amerika

The Joshua Tree ontstaat uit de grote liefde van de band voor Amerika doordat ze in de jaren tachtig vijf maanden door het land trekken. De naam van het album komt van de zogenaamde Joshua Trees. Bono is enthousiast over de religieuze betekenis van de boom die te vinden is in de woestijn van zuidelijk Californië. Ze zijn vernoemd naar de profeet Joshua, omdat de takken lijken op opgeheven handen in een gebed. Hij besluit het album naar de cactusachtige boom te vernoemen.

Woestijn

​De heren halen voor dit album hun inspiratie uit de grote open ruimte van de Amerikaanse woestijn. "De woestijn was voor ons immens inspirerend. De meeste mensen denken dat het een soort van onvruchtbare plaats is, wat natuurlijk waar is. Maar in de juiste gemoedstoestand is het ook een zeer positief beeld, omdat je juist iets kunt doen met het lege canvas van de woestijn”, vertelt basgitarist Adam Clayton. De woestijn komt daarom ook terug als metafoor in het album. Dit is vooral terug te horen in het nummer ‘In God’s Country' waar ze zingen over dromen onder de hemel van de woestijn.

Jubileum

In 2017 mag U2 het 30-jarige jubileum van het album vieren en dat wordt zeker gedaan. Tijdens The Joshua Tree Tour speelt de band het gehele album bij hun concerten en zo ook in de Amsterdam ArenA. Het is de eerste keer dat U2 het hele album op Nederlandse bodem speelt.

Bekijk hieronder de live-versie van 'With Or Without You':

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In 2020 staan van het album The Joshua Tree 5 nummers in de Top 2000. De hoogste notering is het nummer ‘With Or Without You’ op plek 55. ‘Where The Streets Have No Name’ staat op nummer 98. ‘I Still Haven’t Found What I’m Looking For’ eindigt op plek 121, ‘Running To Stand Still’ op nummer 936 en ‘Bullet In The Blue Sky’ belandt op nummer 1680.

​Foto omslag: album cover

Ster advertentie
Ster advertentie