Programma

Het verhaal achter 'Papa Was A Rollin' Stone'

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Papa Was A Rollin' Stone'

'Papa Was A Rollin' Stone' is de laatste grote hit die in Motown's beroemde Studio A wordt opgenomen. Toentertijd was het meeste studiowerk al verplaatst naar Los Angeles en alleen The Temptations namen nog op in Detroit.

Slechts één akkoord

In 1971 schrijft Norman Whitfield 'Papa Was A Rollin' Stone' voor de band Undisputed Truth. Het nummer wordt daarentegen pas een succes wanneer The Temptations een jaar later hun versie opnemen. De vocal-groep brengt de single uit met op de A-kant hun vocale versie, en op de B-kant de instrumentale versie. Zo breken ze het oorspronkelijke 12 minuten durende nummer op. De muzikale partij bestaat uit slechts één akkoord: de Bb mineur. Die zorgt ervoor dat het nummer vanaf de eerste bassline herkend wordt. Uiteindelijk slepen de mannen met de hit drie Grammy's en een plek in de '500 Greatest Songs Of All Time' in de wacht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Moeite met de tekst

Tijdens het opnameproces ontstaat er discussie over de tekst van het nummer. Zanger Dennis Edwards voelt zich persoonlijk aangevallen bij de zinnen: "It was the third of September that day I'll always remember. 'Cause that was the day, that my daddy died." Edwards' vader zou op die datum zijn overleden waardoor hij de track niet wilt inzingen. Later blijkt 3 oktober de sterfdag van zijn vader te zijn, dus gaat Dennis toch akkoord. 'Papa Was A Rollin' Stone' wordt nog vaak gecoverd, maar nooit met zoveel succes als The Temptations.

Top 2000

The Temptations staan met hun hit 'Papa Was A Rollin' Stone' op plek 504 in de Top 2000.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie