Programma

Kan je thuis blijven werken nu alles weer normaal wordt?

  1. Nieuwschevron right
  2. Kan je thuis blijven werken nu alles weer normaal wordt?

Voor veel mensen is vandaag de eerste kantoordag na lang corona-thuiswerken. Wat je nu wel of niet kunt verwachten van je baas? Arbeidsrechtjurist Pascal Besselink geeft in Jan-Willem Start Op antwoord op vragen van luisteraars.

Chantal: "Ik wil blijven thuiswerken, mag dat?"

Een algemeen recht op thuiswerken bestaat niet, volgens de jurist arbeidsrecht. Er is wel een 'wet flexibel werken'. "Daarin is bepaald dat een werknemer een werkgever mag vragen om thuis te werken, maar die werkgeven hoeft daar niet mee in te stemmen", legt Pascal Besselink. Mocht je baas liever hebben dat je op kantoor werkt, zit daar wel een mits aan. "Die mits is dat je werkgever wel moet zorgen voor een schone en veilige werkplek. Hygiëne voorschriften, afstandsregels, schermen plaatsen eventueel. Op dat soort dingen moet die werkgever wel blijven letten."

Freek: "Moet ik vertellen dat ik me niet laat vaccineren?"

Je werkgever mag ernaar vragen, maar hij/zij mag er niet op aandringen. "We hebben in Nederland geen vaccinatieplicht, dus ook niet op de werkvloer", legt Pascal uit. De werkgever mag ook geen druk opvoeren met maatregelen. "Bijvoorbeeld als je een een tijdelijk contract hebt en je werkgever zou zeggen: 'Als jij je niet laat vaccineren verleng ik je contract niet.' Of hij onthoudt je een promotie. Dat mag allemaal niet."

​Check hieronder het hele gesprek:

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op elke werkdag van 06.00 tot 09.00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: Pixabay.

Ster advertentie
Ster advertentie