Programma

Aanslag tijdens Franse nationale feestdag

  1. Nieuwschevron right
  2. Aanslag tijdens Franse nationale feestdag

De Zuid-Franse kuststad Nice was donderdagavond het toneel van een terroristische aanslag. Er zijn zeker 84 doden gevallen.

Quatorze Julliet

De aanslag vond rond 22.30 uur plaats op de Promenade des Anglais in Nice, toen een 31-jarige Franse Tunesiër met een witte vrachtwagen inreed op een feestende menigte die naar een vuurwerkshow had gekeken. 14 juli, in Frankrijk ook bekend als Quatorze Julliet, is de Franse nationale feestdag waarop de bestorming van de Bastille in 1789 wordt gevierd. Dat betekende het begin van de Franse Revolutie.

Aanslag niet opgeëist

De dader reed twee kilometer door de mensenmassa. De vrachtwagen kwam tot stilstand toen de politie de dader doodschoot. De identiteitspapieren van de bestuurder lagen in de vrachtwagen. Hij was een bekende van de Franse politie, maar hij werd niet eerder in verband gebracht met terroristische activiteiten. Zijn motieven zijn nog niet bekend. De aanslag is nog niet officieel opgeëist en voor zover bekend zijn er geen banden tussen de dader en IS of een andere terroristische organisatie.

Nederlandse ooggetuige

Het is nog niet bekend hoeveel Nederlanders in Nice aanwezig waren tijdens de aanslag. Een Nederlandse ooggetuige beschrijft de gebeurtenis bij Ekdom In De Ochtend. "Het was een chaos", zo vertelt hij.

Ster advertentie
Ster advertentie