Programma

Opgelet! Vandaag is er een gedeeltelijke zonsverduistering te zien

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Opgelet! Vandaag is er een gedeeltelijke zonsverduistering te zien

Er is vandaag een gedeeltelijke zonsverduistering te zien. Jan-Willem en Jeroen belt met sterrenkundige Lucas Ellerbroek die uitlegt hoe dit precies zit.

De vraag is: hoe laat moeten we vandaag naar buiten kijken? Sterrenkundige Lucas Ellerbroek weet het antwoord: "Tussen 11:00 en 13:00 uur moet je uit het raam hangen, dan is er een klein hapje uit de zon te zien. Ondanks dat we er weinig van merken, denk ik zeker dat het de moeite waard is. Het is namelijk ook omdat Nederland niet een fantastisch land is om sterren te kijken, het is vaak bewolkt en niet zo donker. Vandaag in die twee uur zal er wel een keer een wolkje weggaan voor de zon en dan kan je met de juiste bescherming de zon wel bijzonder waarnemen."

Bescherming

Lucas vertelt dat het belangrijk is om wel voorzorgsmaatregelen te nemen als je buiten gaat kijken. “Je hebt van die eclips brilletjes die je kan gebruiken of een cd’tje. Dan moet je wel zorgen dat je door de cd zelf kijkt en niet door het gat in het midden. Je kan ook nog zelf iets fabriceren. Pak dan een A4’tje en maak een speldenprikje in het midden. Als je dan het zonlicht door het gaatje laat vallen en een meter verder het projecteert, dan zie je daar heel mooi een zon met een hapje eruit.”

Benieuwd naar het hele gesprek met Lucas? Bekijk het fragment hieronder.

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie