Programma

Eurovisie Songfestival voor dummies

  1. Nieuwschevron right
  2. Eurovisie Songfestival voor dummies

Vanavond begint het Eurovisie Songfestival 2019 dan echt. Heb jij geen idee hoe het liedjesfestival nou precies werkt? Wij helpen een handje!

1. Hoe is het Eurovisie Songfestival ontstaan?

Na de oorlog probeerde het uiteengevallen Europa een manier te vinden om zich weer te verenigen. De European Broadcasting Union (EBU) moest met een licht entertainment programma komen dat de landen weer bij elkaar zou brengen. Dit programma is het Eurovisie Songfestival geworden.

Het songfestival is gebaseerd op het Sanremo Music Festival in Italië. De eerste editie vond plaats in Lugano, Zwitserland op 24 mei 1956. Er waren in totaal zeven landen die deelnamen en elk land mocht twee nummers doen. Gastland Zwitserland won deze eerste editie. Dit was overigens de enige editie waarbij landen twee nummers mochten inzenden. Eén editie later werd het beperkt naar één liedje per land.

2. Waarom doen landen zoals Israël en Australië mee, zij horen toch helemaal niet bij Europa?

De deelnemers van het songfestival moesten tot voor kort allemaal onderdeel zijn van de EBU. Je zou verwachten dat hier alleen Europese landen in mogen, maar dat is dus niet zo. Landen zoals Israël en Armenië liggen officieel in Azië, toch zijn zij onderdeel van de EBU en ze mogen vanwege die reden dus ook meedoen aan het Eurovisie Songfestival.

In Australië is het festival gek genoeg ook enorm populair. Als uitzondering mocht het land in het zestigste jubileumjaar daarom één keertje meedoen, althans dat was het idee. De samenwerking beviel aan beide kanten zo goed, dat Australië vier jaar later nog steeds meedoet. Toch is Australië als enig deelnemend land géén onderdeel van de EBU.

3. Waarom mogen sommige landen meteen door naar de finale?

Die landen maken deel uit vanThe Big Five. Deze groep bestaat uit Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland en Frankrijk. Hun jaarlijkse finaleplaats danken de landen niet aan hun uitzonderlijke artistieke kwaliteiten, maar aan hun diepe zakken. Zij leveren de grootste financiële bijdrage aan het festijn. Het gastland, dit jaar Israël, is ook verzekerd van een plekje in de eindstrijd.

4. Hoe werkt het stemmen?

De stemmen zijn verdeeld tussen het publiek thuis op de bank en een vakjury. Beide partijen hebben de helft van de stemmen te verdelen.

5. “We winnen toch niet door al die vriendjespolitiek!” Maar is dat wel zo?

De enige vorm van politiek die is toegestaan tijdens het songfestival is vriendjespolitiek. Zo is er al veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de onderlinge stemrelaties tussen Europese landen. Buurlanden gunnen elkaar vaak punten. Zo geeft Nederland bijvoorbeeld vaak punten aan België, terwijl het Verenigd Koninkrijk vaak een flink aantal punten richting Ierland stemt.

Er zijn ook groepjes landen die vaak elkaar de punten gunnen. De Balkan-landen; Rusland, Oekraïne en Armenië gunnen elkaar vaak punten. Daarnaast kunnen de Scandinavische landen er ook wat van: Denemarken, Noorwegen en Zweden weten elkaar prima te vinden als het om scoren gaat. De vraag is dus: Weet Duncan Laurence dit jaar snel genoeg nieuwe vrienden te maken?

6. Hoe kan ik het Eurovisie Songfestival nóg leuker maken?

Eén woord: Twitter. Elk jaar doen fanatieke Twitteraars hun best op grappen rondom het festival. Met live-commentaar weten zij van soms ondraaglijke acts toch nog een feestje te maken. Volg de hashtag #esf19 en je bent verzekerd van een leuke avond.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie