Programma

Topproducer: Trevor Horn

  1. Nieuwschevron right
  2. Topproducer: Trevor Horn

Een groot deel van de hits die iedereen kent, komt bij een select groepje platenproducers vandaan. In de jaren 80 domineerde Trevor Horn de ether.

Nooit naar de disco

Één van de meest kenmerkende platen uit de jaren 80 is 'Relax' van Frankie Goes To Hollywood. 'Relax' was in 1984 de hit van het jaar, maar eigenlijk is alleen zanger Holly Johnson erop te horen. Trevor Horn deed de rest. Er was een gimmick dat er telkens nieuwe remixen van 'Relax' verschenen om op te dansen, maar voordat de plaat een hit was, kwam Horn nooit in discotheken.

De eerste op MTV

Trevor Horn zit dus liever achter de knoppen in de studio dan dat hij de dansvloer onveilig maakt. Toch is hij korte tijd ook zelf popster, want in 1980 scoort hij als zanger van The Buggles in zestien landen een nummer 1-hit met 'Video Killed The Radio Star'. Er zijn naar schatting ruim 5 miljoen exemplaren van de single verkocht. De eerste videoclip die MTV in 1981 uitzendt, is 'Video Killed The Radio Star'.

Jaknikkers

The Buggles was in feite een duo, met toetsenist Geoff Downes als andere lid (zangeres Linda Jardim zong ook soms mee). Na de release van het Buggles-album The Age Of Plastic voegen Horn en Downes zich bij de progrockband Yes. Deze formatie valt na een jaar uit elkaar en weer een jaar later is er een nieuwe samenstelling van de band, nu met Horn als externe producer en songschrijver. Het levert de grootste hit van Yes ooit op: 'Owner Of A Lonely Heart'.

Volle agenda

Naast bovengenoemde groepen had Trevor Horn het in de jaren 80 ook nog druk met het produceren van platen voor andere artiesten, waaronder ABC, Pet Shop Boys, The Art Of Noise (een eigen band), Malcolm McLaren, Dollar en Paul McCartney. Het nummer 'Slave To The Rhythm' was eigenlijk bedoeld als tweede single voor Frankie Goes To Hollywood, al vond Horn het toch beter passen bij Grace Jones. Op het gelijknamige album uit 1985 staan acht variaties van de single.

Russische vrouwen

In de jaren 90 en daarna bleef Trevor Horn waanzinnig actief en verzorgde de productie voor albums van grote sterren als Seal, Robbie Williams, Charlotte Church, Rod Stewart, Eros Ramazzotti, LeAnn Rimes en John Legend. Zijn meest opmerkelijke productieklus in die periode was het Russische duo t.A.T.u., dat een wereldhit had met 'All The Things She Said'. Horn treedt nog steeds op, zo is hij op 13 juli te zien in Paradiso.

Ster advertentie
Ster advertentie