Programma
KRO-NCRV

De Gouden Snaar van Mike Dirnt

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Snaar van Mike Dirnt

Deze week gaat De Gouden Snaar over Green Days Mike Dirnt. Hij rolt al op jonge leeftijd in een band met Billy Joe Armstrong. Daar ontpopt hij zich niet alleen tot bassist, maar blijkt hij ook een geboren songwriter.

In deze Gouden Snaar zet Emmely Michael Michael Ryan Pritchard oftewel Mike Dirnt in het zonnetje. "Mike groeit op in Californië en op zijn tiende ontmoet hij zijn toekomstige bandgenoot, zijn ride or die, maatje voor het leven, Billy Joe Armstrong, de zanger van Green Day." De twee maken samen veel muziek en richten uiteindelijk een band op, genaamd Sweet Children. "En als de bassist weggaat, dan vult Mike eigenlijk dat gat meteen op."

Punk voor het grote publiek

De bandleden zitten op dat moment nog op school. En daar krijgt Mike dankzij zijn liefde voor airbase al snel de bijnaam Dirnt. "Het is natuurlijk helemaal niet zijn achternaam", vertelt Emmely. "Maar het geluid van snaren plukken van een bas klinkt een beetje zo."

De band voert een naamswijziging door; Switch Children wordt Green day. "En in 1989 nemen ze hun allereerste plaat op. Mike ontpopt zich dan ook tot schrijver van de band. En hoewel die niet echt wordt gezien als een virtuoos op de bas is hij vaak wel het startpunt van de muziek. Met een willekeurige noot op zijn snaren hoort hij al snel hoe een liedje kan ontstaan." Zo maken drummer Tré Cool, Billy Joe en Mike punk toegankelijk voor een heleboel mensen.

Luister hier De Gouden Snaar terug:

De Gouden Snaar

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies, waarin de beste drummers ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Snaar eert Emmely dit keer de beste bassisten in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat! Bekijk hier het overzicht van alle bassisten die besproken zijn in De Gouden Snaar.

Ster advertentie
Ster advertentie