Programma

Songfestival voor dummies

  1. Nieuwschevron right
  2. Songfestival voor dummies

Nederland is in de ban van het Eurovisie Songfestival, maar misschien is de festivalkennis weer een beetje weggezakt. Daarom nog even een opfrisser.

Halve-finale

In 2004 vonden er voor het eerst voorrondes plaats om mee te kunnen doen aan de finale van het Eurovisie Songfestival, de halve-finales, vanwege het groeiende aantal deelnemers. Dit jaar vinden de halve finales plaats op dinsdag 19 (16 deelnemers) en donderdag 21 mei (17 deelnemers), beide dagen gaan de tien beste optredens door naar de finale op zaterdag 23 mei.

'Big Five'

Er zijn zeven landen die direct door zijn naar de finale; de zogenaamde 'Big Five', het gastland en dit jaar ook special guest Australië. De Big Five zijn de vijf landen die financieel het meeste bijdragen aan het muzikale spektakel, de groep bestaat uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Of ze het daardoor ook beter doen op het Songfestival? Dat niet, sinds de regeling is ingevoerd heeft alleen Duitsland een keer gewonnen.

Stemmen

Tot de jaren negentig werden de punten per land verdeeld door een vakjury, maar sinds 1998 kunnen de fans zelf meebeslissen. Ieder land geeft 12, 10, 8 tot 1 punten en het land met de meeste punten aan het einde van de avond wint. De punten worden 50/50 verdeeld, de helft wordt bepaald door 'het publiek' en de andere helft door een vakjury. Je mag niet op het eigen land stemmen en tijdens de halve finale kunnen alleen de landen die meedoen met die halve finale stemmen. Bij de grote finale avond op zaterdag mogen alle deelnemende landen stemmen, dit jaar zijn dat er veertig.

Deelnemers

Er zijn in totaal 40 deelnemende landen, waarvan er zaterdag 27 in de finale te zien zijn. Benieuwd naar alle inzendingen? Beluister dan hieronder onze Spotify playlist om in de stemming te komen!


Bekijk meer over het Eurovisie Songfestival:

Songfestival voor dummies

Steun van de zuiderburen: douze points van Belgie

Update dinsdag 19 mei: Jan Smit "Het wordt billen knijpen"

Update maandag 18 mei: Interview & Trijntje zingt live in de studio

VIDEO: Bart Arens tipt de concurrenten van Trijntje

Ster advertentie
Ster advertentie