Programma

Waarom een slome jogger net zo gezond is als een fanatieke hardloper

  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom een slome jogger net zo gezond is als een fanatieke hardloper

Als je naar een sportschool gaat dan wil je vaak zo hard mogelijk gaan, maar uit een recent Brits onderzoek is gebleken dat 'sloom' joggen veel beter is dan hardlopen.

Dit blijkt uit een publicatie in het tijdschrift British Medical Journal met daarin een analyse van veertien onderzoeken naar hardlopen. Jan-Willem wil hier natuurlijk graag alles over weten en belt met inspanningsfysioloog Thijs Eijsvogels.

Grenzen opzoeken

Uit het onderzoek blijkt dat iemand die hardloopt de kans op een vroegtijdige dood kan verlagen met ongeveer een kwart. Fanatieke sporters hebben 23 procent minder kans om kanker te krijgen en 30 procent minder kans op hart- en vaatziektes. Deze winst in gezondheid is al mogelijk vanaf 50 minuten hardlopen, waarbij een hoog tempo niet eens noodzakelijk is. Acht kilometer per uur is genoeg. Waarom hebben we de neiging om zo hard mogelijk te lopen? Willen we grenzen opzoeken? "Ik denk vooral het laatste. Het voelt goed. Je hebt het idee dat je echt een flinke workout hebt gehad. En veel mensen trainen vaak om een personal record te verbeteren. Dan helpt het wel om flink te trainen, maar voor je gezondheid is het een ander verhaal."

Blessurerisico

Is zachter lopen ook beter voor je? "Daar heeft deze studie niet naar gekeken, maar je kunt je inderdaad voorstellen dat als je te hard van stapel gaat dat je ook een hoger blessurerisico hebt dan als je wat minder hard loopt", aldus Eijsvogels.

Bestaat er een ideaal tempo? Je hoort 't hieronder:

JAN-WILLEM START OP!

Jan-Willem Start Op! hoor je iedere werkdag tussen 6:00 en 9:00 uur.

Foto omslag: Bullet-Ray

Ster advertentie
Ster advertentie