Programma

Ace of Spades werd de winnende gok van Motörhead

  1. Nieuwschevron right
  2. Ace of Spades werd de winnende gok van Motörhead

Met het vlammende Ace of Spades scoren de leden van Motörhead de grootste hit uit hun carrière. Ruim veertig jaar na de release bereikt de metaltrack nog steeds een nieuw publiek.

Met maar liefst 22 platen en 10 live-albums is Motörhead, de band rond de in 2015 overleden bassist en frontman Lemmy Kilmister, een van de grootste namen uit de geschiedenis van de heavy metal. Nadat Overkill eind jaren 70 al een voorproefje geeft van de pure energie die het Britse trio te bieden heeft, is Ace of Spades, de titeltrack van het vierde album uit 1980, hét wapenfeit van de band.

Bijzonder riff

De band besluit het album op te nemen in Rockfield Studios in Wales. "We gingen een paar weken naar Rockfield samen met wodka en andere dingen", vertelt gitarist ‘Fast’ Eddie Clarke. "Helaas had Lemmy destijds niet veel zin in repeteren. Hij had daar een leuke meisje bij zich, dus hij was afgeleid. Phil (drummer ‘Philthy Animal’ Taylor) en ik speelden graag, dus nadat wij klaar waren met lol hebben wisten we toch nog te werken aan nieuwe riffs." En dat is gelukt. Tijdens één van deze sessies werd namelijk de belangrijke riff voor Ace of Spades geschreven.

De band voelt meteen aan dat de riff bijzonder is. Ze werken een instrumentale versie van het nummer uit in Rockfield en voegen later in Londen de vocalen en overdubs toe. Producer Vic Maile heeft uiteindelijk een belangrijke rol in het voltooien van Ace of Spades. "Vic vroeg zich af wat we met het nummer deden", aldus Clarke. “Hij liet ons naar de riff luisteren. Lemmy en ik gingen er vervolgens weer mee aan de slag. Het was één van de weinige keren dat we in de studio hadden geschreven."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Met tegenzin werken op houtblokken

Maile had niet alleen invloed op de samenwerking, maar had ook een 'doos met trucs' achter de hand. Een kartonnen doos vol met items die gebruikt konden worden om geluidseffecten te creëren. Te midden van de maracas en kabassas lag ook een set houtblokken die uiteindelijk in het nummer worden gebruikt. "Hij zei:" Dit gaan we doen", legt Clarke uit.

De bandleden waren boos en en er helemaal op tegen, maar toch zet Maile door. Clarke: Wij dachten vooral: ‘Nou, we doen het omdat jij het bent, Vic, maar we gaan het verdomme niet gebruiken.’ Hij zette een leuke Neumann-microfoon op en wij drieën stonden daar met de blokken. Natuurlijk gebruiken we het de eerste keren helemaal niet goed en niet gelijk. "Maar toen we het hoorden, dachten we: 'Oh, het is niet slecht'", aldus Clarke.

Gokmetaforen

Lemmy beweert de tekst van Ace of Spades geschreven te hebben in een busje dat 150 kilometer per uur reed, al geeft Clarke aan dat de frontman meestal een andere traditie heeft. "Hij schreef vaak op de wc. Dan zeiden we: 'We hebben hier een tekst voor nodig', en dan ging Lemmy een grote boodschap doen en kwam hij terug met een songtekst. Maar als hij zegt dat hij Ace of Spades in een busje geschreven heeft, dan geloven we hem."

Waar Ace of Spades ook geschreven is, Lemmy probeerde zoveel mogelijk gokmetaforen in de tekst te verwerken. De track gaat tenslotte over de schoppenaas, die onderdeel is van de dodemanshand in poker. "Het voelde als een schrijfoefening over gokken", vertelt de zanger in 2011 in gesprek met Mojo. "Alle clichés moesten erin. Maar ik heb twee jaar lang 'eight of spades' gezongen en er was niemand die het merkte."

'Ik dacht niet dat het beter was dan mijn andere nummers'

Het nummer en het album zijn uiteindelijk een wereldwijd succes. Iets waar frontman Lemmy Kilmister erg blij mee is, maar tegelijkertijd moeilijk vindt om te begrijpen. "Ik blijf mensen dit vertellen, maar ze denken dat ik verdomme lieg, maar dat doe ik niet. Ik dacht niet dat het beter was dan mijn andere nummers en dat vind ik nog steeds niet", aldus Lemmy in een interview met Decibel. Toch blijft Motörhead Ace of Spades ieder optreden spelen: "We kunnen het nummer niet laten zitten. Als ik naar een concert van Little Richard ga, zou ik ook pissig worden als hij Good Golly Miss Molly niet speelt", schrijft de frontman in zijn autobiografie Lemmy: In His Own Words.

Cover op kerkklokken

In de zomer van 2021 is een bijzondere cover van Ace of Spades te horen in het centrum van het Limburgse Weert. Tijdens het Torenfestival spelen de klokken van de Sint-Martinuskerk een versie van de legendarische track. Letterlijk heavy metal dus. Frank Steijns, stadsbeiaardier van Weert, speelt Ace of Spades op 17 juli, met de hulp van gitarist Jitse Zonneveld. Vanuit Motörhead wordt er enthousiast gereageerd op de cover: "Here's one we really like", verschijnt op de social media van de band.

Bekijk de bijzondere cover van Ace of Spades hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Motörhead in de NPO Radio 2 Top 2000

Ace of Spades is de enige notering van Motörhead in de NPO Radio 2 Top 2000. Ook tijdens de editie van 2020 blijkt het nummer nog redelijk populair: de track staat op plek 201.

Foto omslag: Bullet-Ray

Ster advertentie
Ster advertentie