Programma

Ed Sheeran vermaakt in zijn eentje uitverkochte Ziggo Dome

  1. Nieuwschevron right
  2. Ed Sheeran vermaakt in zijn eentje uitverkochte Ziggo Dome

Veel meer dan een akoestische gitaar en een zogenaamde loopstation heeft Ed Sheeran niet nodig om een strak uitverkochte concertzaal in Amsterdam te plezieren.

Moeilijk te overtreffen

Met zijn huidige nummer 1-hit ’Shape Of You’ scoort Ed Sheeran de grootste hit van zijn carrière tot nu toe. Hij staat namelijk al twaalf weken op de eerste plek van de Mega Top 50, een prestatie die moeilijk te overtreffen is. Dat is zijn voorgangers Bryan Adams en Avicii, die respectievelijk in 1991 en 2013 twaalf weken op nummer 1 stonden, in elk geval nooit gelukt.


Bruist van de energie

Of Ed Sheeran het nummer 1-record van Jody Bernal van 2000 gaat verbreken (vijftien weken bovenaan de lijst met 'Que Si, Que No' in het jaar 2000) wordt steeds waarschijnlijker, zeker na de twee Ziggo Dome-concerten die de roodharige singer-songwriter deze week geeft. De eerste daarvan, op maandagavond, is helemaal uitverkocht en bruist van de energie.

De sfeer zit erin!

Om stipt 20.30 uur gaat hij van start met zijn andere recente hit, ’Castle On The Hill’, dat begin dit jaar nog door NPO Radio 2 tot Top Song werd uitgeroepen. Het uptempo gitaarnummer blijkt een uitstekende opener voor deze anderhalf uur durende show. De sfeer zit er meteen goed in.

Luisteraar Jaimy vertelt in de Roodshow Late Night wat ze van het concert vond:

Concertrecensie Ed Sheeran

Forever alone

Ed Sheeran gaat ditmaal de wereld rond met zijn recent verschenen album ÷ (Divide), de opvolger van X en doorbraakalbum +. Ondanks het toegenomen succes staat Sheeran nog steeds in zijn eentje op het podium. Vrijwel alles wat je hoort, komt uit zijn akoestische gitaar en een loopstation, een apparaat waarmee hij korte opgenomen stukjes muziek achter elkaar kan afspelen.

Het kleinste gebaar

Het publiek entertainen in een enorme zaal als de Ziggo Dome vergt heel wat overtuiging en dat heeft Sheeran voldoende. Hij vormt het eenzame middelpunt op een podium vol grote LED-schermen, waarop bij elk nummer andere visuals verschijnen. Het is bovenal een bonus, maar de zanger heeft aan het kleinste gebaar genoeg om de aandacht van de zaal te trekken.

Familievermaak

Waren het bij de eerste shows van Sheeran nog vooral tieners en twintigers die in de zaal aanwezig waren bij zijn concerten, inmiddels is heel Nederland als een blok gevallen voor de Brit. Hele gezinnen zijn naar de concerthal getrokken. In de teksten van zijn liedjes wordt nogal eens zware materie aangesneden, al is deze show vermaak voor de hele familie.

Een klein beetje hulp

De hele breedte van Sheerans repertoire wordt vanavond wel belicht, van zijn tere doorbraakhit ‘The A Team’, over een dakloze prostituee, tot de lollige Iers klinkende folksong ‘Galway Girl’ en de door Pharrell Williams geproduceerde meezinger ‘Sing’. Het komt allemaal uit een enkele gitaar, al maakt hij voor één nummer gebruik van de toetsenist van een van zijn voorprogramma’s.

Uit het blote hoofd

De zanger merkt terecht op dat het opvallend is dat zijn fans nu al volledige liedteksten van zijn pas vorige maand uitgebrachte album uit volle borst meezingen. Het liedje dat de meest positieve respons krijgt, is de soulvolle ballad ‘Dive’, dat in het verlengde ligt van zijn eerdere nummer 1-hit ’Thinking Out Loud’ (die we aan het eind van de show horen, met een elektrische gitaar).

Geen bedrog

Nog geen zes jaar nadat Ed Sheeran bekendheid verwierf, is hij al in staat om in anderhalf uur tijd een bijna volledig met hits doorspekte show weg te geven, waarbij hij alleen het nummer ‘Human’ van Rag’N’Bone Man leent. Zijn monsterhit ’Shape Of You’ volgt in de toegift. We gokken dat ‘ie nog zeker een dertiende week op nummer 1 staat: even veel als ‘Dromen Zijn Bedrog’ van Marco Borsato.

Foto's: Bullet-Ray

Ster advertentie
Ster advertentie