Programma

De bijzondere klik tussen De Dijk en Solomon Burke

  1. Nieuwschevron right
  2. De bijzondere klik tussen De Dijk en Solomon Burke

Nederlands grootste band De Dijk krijgt de kans om met soullegende Solomon Burke een album op te nemen. Deze kans wordt met beide handen aangegrepen, maar het loopt allemaal anders dan verwacht.

In de trailer van de documentaire Hou Me Vast is te zien hoe De Dijk hét telefoontje krijgt: 'Solomon Burke is in Nederland en die wil zaterdag een paar liedjes met jullie meezingen.' Antonie Broek, drummer van De Dijk reageert: "Hij vindt ons goed, hij wil plaatjes met ons maken. Jezus man." Gechoqueerd door de interesse van de soulzanger begint het avontuur.

De impact van Solomon Burke

Solomon Burke, soullegende en King of Rock ’n Roll staat in de jaren 60 aan de wieg van de soulmuziek. De meeste mensen kennen hem van het nummer 'Everybody Needs Somebody To Love', geschreven door hem maar ook gecoverd door artiesten als The Rolling Stones, Wilson Pickett en The Blues Brothers.

In 2009 duiken de mannen van De Dijk de studio in met Burke. De soulzanger is enthousiast over de band en wil graag een album samen maken. Niet zomaar een album, het moet een Engelse vertaling worden van De Dijk-klassiekers. Zanger Huub van der Lubbe vertelt in een interview wat dit met hem deed: "Dit was een van de aller-prachtigste muzikale gebeurtenissen die mij ooit overkomen is, daar met Solomon Burke samen in de studio." Burke maakt als muzikant en idool van de band een enorme impact. Wanneer hij binnenkomt weet hij meteen iedereen te overrompelen met zijn charisma. "Hij kwam binnen en zegt: 'I feel a lot of love.' Hij steekt meteen iedereen in zijn zak, maar hij meent het. Hij weet als je liefde geeft krijg je het terug", aldus Huub.

'Amerika moet jullie zien'

Op 30 september 2010 komt Hold On Tight uit. Dit album is gevuld met Engelse versies van De Dijk nummers. Zo staan 'Good For Nothing' ('Nergens Goed Voor'), 'I Gotta Be With You' ('Ik Kan Het Niet Alleen') en 'My Rose Saved From The Street' ('Mijn Van Straat Geredde Roos') samen met andere klassiekers op het album. Ook wordt de poort naar Amerika geopend voor De Dijk. Solomon wil de band meenemen naar Amerika. "Ik denk aan een tour van dertig dagen. Doe dat alsjeblieft, want Amerika moet jullie zien", aldus Burke.

Vriend, idool én droom

Burke vertrekt op 10 oktober 2010 naar Nederland om samen met De Dijk een aan een promotietour te beginnen voor het nieuwe album. Deze tour begint met een optreden in Paradiso. Helaas zal deze tour nooit beginnen. Wanneer het vliegtuig landt in Amsterdam is Solomon Burke overleden. De familie bevestigt dat Burke is overleden aan een natuurlijke dood. De mannen van De Dijk verliezen op dat moment een vriend, een idool én een droom. De promotietour gaat toch door, maar wordt anders ingevuld. Twee kleindochters van Burke komen naar Amsterdam om het leven van hun opa samen met De Dijk te vieren. "Het moet gezien worden als een celebration, een zogenaamde homecoming", aldus de band.

Luister hier naar 'Hold On Tight' ('Hou Me Vast') en 'I Gotta Be With You' ('Ik Kan Het Niet Alleen') van Solomon Burke en De Dijk:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Top 2000

De Dijk heeft twaalf noteringen in de Top 2000. Van dit album staan er drie Nederlandstalige noteringen in de lijst der lijsten. 'Ik Kan Het Niet Alleen' staat op nummer 625, 'Nergens Goed Voor' staat op nummer 1215 en 'Mijn Van Straat Geredde Roos' staat op nummer 1774.

Foto omslag: YouTube stil

Ster advertentie
Ster advertentie