Programma

Kanye wint van Bob Dylan

  1. Nieuwschevron right
  2. Kanye wint van Bob Dylan

Alles wordt onderzocht, dus ook de woordenschat van popmuzikanten. Het blijkt dat rapper Kanye West meer woorden kent dan Bob Dylan.

Rappers scoren hoog

Tenminste, dat blijkt een analyse van Musix Match, dat de songteksten van de honderd best verkochte artiesten onderzocht. Bob Dylan is met 4.883 woorden de hoogst genoteerde zanger, al zijn er maar liefst vier rappers die aanzienlijk meer woorden in hun liedjes gebruiken dan Bob Dylan.

Enimnem op eenzame hoogte

Kanye West staat in het totaaloverzicht op nummer 4, met net iets meer dan 5.000 woorden. De rappers met de grootste woordenschat, althans op plaat, zijn Eminem (8.818 woorden), Jay Z (6.899 woorden) en 2pac (6.569 woorden). Dat is meer dan Prince (3.906 woorden), U2 (2.708 woorden) en Red Hot Chili Peppers (3.636 woorden).

Meerdere talen

Andere artiesten die opvallend hoog scoren zijn Julio Iglesias, Andrea Bocelli, Gloria Estefan en de populaire Japanse rockband B'z. De reden dat zij zo goed in dit onderzoek naar voren komen? Ze hebben allen liedjes in meerdere talen opgenomen, dus dat zijn meer unieke woorden (ook al betekenen ze hetzelfde).

We missen er wel een paar

Er zijn wel wat kanttekeningen te plaatsen bij dit onderzoek. Zo zijn de liedjes van Bruce Springsteen, Chicago, Def Leppard, Journey, The Beach Boys en The Doors zijn niet meegerekend, omdat die artiesten het niet toestonden dat Musix Match hun songteksten zou analyseren. Dat terwijl Springsteen heel veel woorden in liedjes stopt.

Sprakeloos

Het is eveneens curieus dat juist Céline Dion, Frank Sinatra, Katy Perry, Elvis Presley en Mariah Carey zo hoog staan. Zij schrijven namelijk lang niet altijd hun eigen songteksten. Kenny G staat helemaal onderaan de lijst. Niet geheel verwonderlijk, omdat hij bijna louter instrumentale platen uitbrengt. Die 809 woorden zijn dan waarschijnlijk vooral songtitels.

Ster advertentie
Ster advertentie