Programma

Interview met Radio 2 Talent AlascA

  1. Nieuwschevron right
  2. Interview met Radio 2 Talent AlascA

Net als het vorige Radio 2 Talent, Ape Not Mice, willen wij AlascA beter leren kennen. We vroegen Frank Bond, zanger en gitarist van de band, wat meer over de jongens uit Volendam te vertellen.

1. Wie zijn de jongens van AlascA?

"AlascA bestaat uit Louis van Sinderen (drums en percussie) uit Friesland en Ferdinand Jonk (banjo, gitaar, zang), Willem Bond (toetsen, zang) en Frank Bond (zang, gitaar) uit Volendam."

2. AlascA wordt in de wandelgangen van Radio 2 vergeleken met Mumford & Sons, is dat terecht?

"Het is zeker een compliment, maar nee. We gebruiken een banjo en vallen zeker onder de noemer folk, maar we zijn nadrukkelijk een heel ander soort band dan Mumford & Sons. We hebben denk ik ook een bredere sound. Onze inspiratie komt uit meerdere verschillende hoeken komt. We zijn onder andere geïnspireerd door Sufjan Stevens (die ons inspireerde de banjo te gebruiken), Midlake en Fleet Foxes, maar ook veel bekende en obscure muziek uit de jaren ’60 en ’70; Fleetwood Mac, Roy Harper, Love, Tim Buckley."

3. In 2012 zijn jullie op tour geweest in Duitsland en Italië, hoe was dat?

"Onvoorstelbaar heftig. In Italië tourden we gedurende 4 weken van het Noorden naar het verre Zuiden en zelfs anderhalve week op Sicilië... een onbeschrijfelijk mooie ervaring die we nooit zullen vergeten. Van het landschap tot de bijzonder gastvrije mensen tot aan het weer; de indrukken die dit allemaal achterlaat zijn uniek. Het Italiaanse publiek is ook bijzonder enthousiast en respectvol voor de artiest. Het klinkt allemaal wellicht als vakantie, maar touren is ontzettend zwaar en intensief. We leefden op een budget van € 8,- per dag voor 5 personen (band + geluidsman). Verder leef je in feite buiten de werkelijkheid omdat je telkens rijdt van optreden naar optreden, van nieuwe stad naar nieuwe stad. Elke dag weer nieuwe impulsen en nieuwe mensen. Feitelijk is het elke dag weer de vraag wat er in vredesnaam allemaal gaat gebeuren. Je zit in een soort van niet zo luxe, maar wel heel gezellige cocon.

In Duitsland tourden we gedurende 1,5 week waarbij we konden slapen bij geweldig lieve vrienden. Van hun huis reden we dan naar onze optredens reden en weer terug. Dit was aanzienlijk luxer, maar ook een coole ervaring. Het Duitse publiek is geïnteresseerd, respectvol en heel trouw."

4. Hebben jullie er een verklaring voor dat er op dit moment zoveel succesvolle muziek uit Volendam komt?

"Wellicht komt het omdat Volendammers in hun eigen vakgebied kwaliteitsgericht zijn en toewijding tonen."

5. Is er al een tweede album in de maak?

"We werken momenteel aan ons tweede album. Enkele nummers hiervan spelen we ook al live. Qua sound, insteek en feel wordt het wijdser en ik denk ook wat grimmiger."

6. Wat gaat 2013 jullie brengen?

"De release van ons album in Engeland, een tour in Engeland, een tourtje in Duitsland, een comeback-tour in Italië, hopelijk veel mooie festivals in Nederland en een mooie tijd in de studio voor ons tweede album."

Tenslotte nog een video van de band in actie, gemaakt tijdens hun tour in Italië.

Ster advertentie
Ster advertentie