Programma

R.E.M. overweegt juridische stappen tegen Trump

  1. Nieuwschevron right
  2. R.E.M. overweegt juridische stappen tegen Trump

De Amerikaanse band R.E.M. onderzoekt de mogelijkheid om juridische stappen te ondernemen tegen president Donald Trump vanwege onrechtmatig gebruik van hun muziek.

Bassist Mike Mills laat dit op zijn persoonlijke Twitteracount weten: "We zijn ons bewust dat Donald Trump ermee doorgaat om onze muziek te gebruiken tijdens zijn partijbijeenkomsten. We onderzoeken alle mogelijkheden om juridische stappen te ondernemen om dit te voorkomen. Wanneer dit niet mogelijk is, weet dan dat wij geen toestemming aan deze fraudeur en oplichter geven om onze muziek te gebruiken."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het is niet de eerste keer dat Donald Trump muziek gebruikt van R.E.M. zonder toestemming van de band.

In februari 2019 gebruikte Trump nog het nummer 'Everybody Hurts' in een video waarmee hij de spot dreef met democraten. Een advocaat van Universal Music Publishing Group confronteerde de president hiermee, waarna het filmpje offline werd gehaald. Later zette Trump een andere versie van die video zonder het R.E.M. nummer online.

'Droevig, machthongerige mannen'

Ook gebruikte Trump het nummer 'It's the End of the World as We Know It (And I Feel Fine)' uit 1987 tijdens een partijbijeenkomst. Zanger Michael Stipe reageerde eerder al fel op het gebruik van zijn nummers: "Go f... yourselves. Jullie kleine, droevige, aandachtstrekkende, machthongerige mannen. Gebruik onze muziek niet voor jullie idiote idee van wat een campagne moet voorstellen."

Solowerk

R.E.M. ging 21 september 2011 uit elkaar. De band bestaand uit zanger Michael Stipe, bassist Mike Mills en gitarist Peter Buck heeft sindsdien niet meer samen opgetreden, al zijn er een aantal solowerken van de mannen te vinden. Michael Stipe was de afgelopen jaren echter vooral bezig met kunst, al kondigde hij in 2019 aan dat hij met nieuwe muziek bezig is. De eerste twee nummers hiervan genaamd 'Your Capricious Soul' en 'Drive To The Ocean' heeft hij inmiddels uitgebracht.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

​Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie