Programma

Het eerste optreden van Radiohead op Pinkpop 1996

  1. Nieuwschevron right
  2. Het eerste optreden van Radiohead op Pinkpop 1996

Gekleed in wat lijkt op een gele regenjas liep Thom Yorke al jaren voor op de bekende festivaltrend. Hij voelt zich als een vis in 't water op de bühne en dat is maar goed ook want Radiohead is een graag geziene gast op de festivals.

Radiohead wordt opgericht in Oxford in 1985. De band bestaat uit Thom Yorke, broers Jonny en Colin Greenwood, Phil Selway en Ed O'Brien. Een groot succes blijft uit, tot dat de band acht jaar later ‘Creep’ uitbrengt. Het nummer explodeert en wordt een internationale hit. De band wilde koste wat het kost voorkomen dat ze een one hit wonder werden. Dit is ze absoluut gelukt, want de formatie brengt daarna succesvolle plaat na succesvolle plaat uit.

The Bends

Na het eerste album Pablo Honey gaat Radiohead op tour. Dat wordt een ongekend succes en er komen zelfs meer optredens bij. Op deze overvloed van aandacht heeft de band niet gerekend, waardoor de muzikanten bijna bezwijken onder de druk van het constant presteren op het podium. Radiohead is er op dat moment ook helemaal klaar mee om twee jaar lang dezelfde nummers te spelen. De band besluit om de studio in te duiken en te gaan werken aan nieuw werk, dat later resulteert in The Bends​. Lees hier meer over het album.

'High And Dry' Live op Pinkpop

Het nummer 'High And Dry' is afkomstig van The Bends. Radiohead speelt een weergaloos prachtige live versie van het nummer tijdens hun allereerste optreden op Pinkpop in 1996. Het is overigens niet de eerste keer voor de band in Nederland. Dat was namelijk op Bevrijdingspop in Haarlem op 5 mei 1993.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'It's very bad'

Toch zijn de meningen verdeeld over het nummer. Vooral frontman Thom Yorke zelf is niet tevreden over de track. Zo zou hij hebben gezegd dat 'High And Dry' niet alleen 'niet goed' is, maar gewoon echt 'heel slecht'. Yorke heeft zich wel vaker negatief uitgelaten over zijn eigen werk. Zo vertikt hij het bijvoorbeeld vaak om 'Creep' live te spelen.

Foto omslag: screenshot YouTube

Ster advertentie
Ster advertentie