Programma
KRO-NCRV

Politiek verslaggever Lars Geerts over het advies van stikstofbemiddelaar Remkes

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politiek verslaggever Lars Geerts over het advies van stikstofbemiddelaar Remkes

Johan Remkes presenteerde afgelopen dinsdag zijn verslag over het stikstofprobleem. Ruud belt tijdens De Wild In De Middag met politiekverslaggever van de NOS Lars Geerts, die de standpunten van Remkes uitlegt.

Remkes houdt vast aan de plannen van het kabinet: het stikstofdoel wat eerder is gesteld blijft staan. “Het komt er op neer dat we in 2030 de helft minder moeten uitstoten in Nederland dan dat we nu doen”, zegt Lars. “Dat is tegen het zere been bij een heleboel mensen en dan vooral de boeren natuurlijk, want die zullen daar de hoogste prijs voor moeten betalen.”

Piekbelasters

Bij de plannen die er nu liggen blijft het jaar 2030 centraal staan: “Dat jaar is heilig, want anders zou het kabinet het hele land plat leggen”, zegt Lars. “Dan zouden we niet meer kunnen bouwen, geen wegen meer kunnen aanleggen en zal de natuur ook nog verder verslechteren." Binnen een jaar moeten 500 tot 600 boerenbedrijven verdwijnen in Nederland. Daarvoor wordt door de provincies en het Rijksinstituut van Volksgezondheid en Milieu een lijst gemaakt om welke bedrijven dit gaat. “Zij kijken samen waar de natuur het er het slechtste aan toe is en wat de grootste uitstoters zijn daar in de buurt", aldus Lars.

“Onder de streep verandert er helemaal niks van de plannen die het kabinet hierover al had. Volgens Remkes had het kabinet al te lang gewacht met ingrijpen en moeten ze dat nu heel hard gaan doen", legt Lars uit. "Waar in het verleden nog sprake was van het vrijwillig melden om te stoppen en dat je dan een zak geld meekreeg, zegt Remkes hier nu iets anders over. Hij wil dat die grote uitstoters binnen een jaar weg zijn en anders gaan ze hen dwingen."

Bekijk hier onder het hele gesprek met Lars Geerts.

Video niet beschikbaar

De Wild In De Middag

Je hoort De Wild In De Middag iedere maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie