Programma

Wordt de aarde zwaarder?

  1. Nieuwschevron right
  2. Wordt de aarde zwaarder?

Je zou denken dat met de komst van zo veel mensen de aarde ook in gewicht zou moeten toenemen. Bureau Kijk In De Vegte zocht het uit.

Per dag circa 209.000 nieuwe mensen

Elke dag worden er zo'n 209.000 mensen geboren. Je zou daarom denken dat de aarde ook in gewicht toeneemt. Blijven we nog wel in balans? Bart de Haan vroeg zich het af en daarom zocht Bureau Kijk In De Vegte het uit. Ze belden met Hans van der Lande van de Space Expo om het antwoord boven water te krijgen.

Meteorieten

Bernie zou denken dat vanwege het aantal meteorieten dat op aarde dwarrelt de aarde zwaarder zou worden. Wietse denkt dat doordat de aarde steeds sneller draait hij juist lichter wordt. Hans weet het antwoord: "Er komt eigenlijks niks bij. Alle stoffen die we nodig hebben zijn al op aarde en daardoor blijft alles hetzelfde."

Quote

Er komt eigenlijk niks bij

Hans van der Lande

Minieme verschillen

Er zijn volgens Hans wel minieme verschillen. Die meteorieten leveren wel wat gewicht aan, maar anderzijds sturen we ook raketten en satelieten de ruimte in. "Er zijn ook stoffen die lichter zijn dan lucht, bijvoorbeeld helium. Daar wil ook nog wel eens wat van ontsnappen." Het zijn echter zulke kleine verschillen dat het niet veel uitmaakt. Maar op de vraag hoe veel de aarde nu eigenlijk weegt, dat kan voorlopig niemand nog beantwoorden.

Luister hier het hele gesprek terug met Hans van der Lande:

Bureau Kijk In De Vegte
Iedere zondag 12.00 - 14.00
DJ: Jeroen Kijk In De Vegte

Ster advertentie
Ster advertentie