Programma

Hoe Radiohead de hemel in de hel zag veranderen

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Radiohead de hemel in de hel zag veranderen

Voor veel bands is Glastonbury headlinen een droom die nooit uitkomt. Radiohead ziet deze droom in 1997 veranderen in een memorabele nachtmerrie.

Het is zaterdag 28 juni 1997 als Radiohead zich opmaakt om als headliner de Pyramid Stage van Glastonbury te betreden. De band heeft enkele weken eerder het inmiddels klassieke album Ok Computer uitgebracht. Thom, Johnny, Colin, Ed en Philip hebben een setlist met tracks als Karma Police, Exit Music (For a film) en Creep opgesteld voor dé show van hun leven. Het optreden loopt alleen compleet anders dan de mannen vooraf hopen.

Overleven in noodweer

Het Britse festival heeft namelijk al dagen te maken met beestachtig weer. De regen komt met bakken uit de lucht en ook het optreden van Radiohead dreigt letterlijk te verzuipen. De apparatuur van de band heeft zwaar te lijden onder het noodweer. Op een bepaald moment vallen zelfs de monitoren op het podium uit, waardoor de mannen zichzelf niet meer kunnen horen. "Het zou de hemel moeten zijn, maar veranderde in een hel", blikt gitarist Ed O'Brien later terug bij BBC Radio 2.

De festivalgangers krijgen klassieker na klassieker voorgeschoteld, maar de band zelf kan er nauwelijks van genieten. De muzikanten zijn namelijk vooral bezig om elkaar op het podium te houden. Thom Yorke is er tijdens de toegift zo klaar mee dat hij tegen Ed O'Brien roept dat hij het voor gezien houdt. "Als je dat doet, zul je waarschijnlijk de rest van je leven spijt hebben", spreekt de gitarist de frontman toe.

Legendarische show

Yorke blijkt gevoelig voor de woorden van zijn collega en de band sluit de voor hen zo dramatisch verlopen show af met Street Spirit (Fade Out) van The Bends. Het publiek heeft dan gezien hoe een van de beste bands van het moment zichzelf door een fantastische set ploeterde. Later zal blijken dat de 'nachtmerrie' van Radiohead de geschiedenis in gaat als een van de meest legendarische Glastonbury-shows ooit.

Radiohead - Karma Police - Live op Glastonbury 1997:
(scroll verder voor het hele concert)

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Foto omslag: NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie