Programma

Het verhaal achter de songfestivalhit van Jeangu Macrooy

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter de songfestivalhit van Jeangu Macrooy

Jeangu Macrooy vertegenwoordigt Nederland dit jaar op het Eurovisie Songfestival met een krachtige boodschap. Dit is het verhaal achter zijn inzending Birth Of A New Age.

“Yu no man broko mi”, zingt Jeangu Macrooy daadkrachtig in het nummer waarmee hij in 2021 voor Nederland uitkomt op het Songfestival. Het is een uitspraak die in de Surinaamse cultuur verankerd zit en nu ook in de context van het Eurovisie Songfestival geïntroduceerd wordt. Het is voor het eerst in de 65-jarige geschiedenis van het muziekfestijn dat er een songtekst deels in het Sranantongo gebezigd wordt.

Een halve cent

Het is belangrijk voor Jeangu om zijn Surinaamse identiteit uit te dragen in zijn songfestivaldeelname. De in Paramaribo geboren en getogen zanger maakte in zijn thuisland al muziek met zijn tweelingbroer, die ook tijdens het songfestivaloptreden te zien is. Het spreekwoord ‘yu no man broko mi’ betekent letterlijk ‘je kunt mij niet breken’ en slaat op de Surinaamse halve cent; de kleinste munteenheid, die je dus niet kunt halveren.

Moed en kracht

Het spreekwoord is een synoniem voor kracht en moed. “Het is geïnspireerd door de bewegingen waarbij mensen duidelijk maken dat ze lang genoeg hun mond hebben gehouden”, zegt Jeangu erover in een interview met Wiwibloggs. “Of het nu gaat over Black Lives Matter of de queencommunity: we verdienen het om hier te zijn en we verdienen respect.”

Eurovisie Songfestival 2021

Van dinsdag 18 mei tot en met zaterdag 22 mei vindt het Eurovisie Songfestival 2021 plaats in Ahoy, Rotterdam en NPO Radio 2 is er elke dag bij. Tot die tijd kan je elke woensdag luisteren naar De Officiële Songfestival Podcast en kan je kijken naar Bureau Eurovisie!


Foto omslag: Ben Houdijk

Ster advertentie
Ster advertentie