Programma

Dokter Felicia over stijging zorgpremie: 'Mensen zijn angstig om gebruik te maken van de zorg'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Dokter Felicia over stijging zorgpremie: 'Mensen zijn angstig om gebruik te maken van de zorg'

Alles wordt de laatste tijd duurder, en helaas ook de zorgpremie in 2023. Zorgverzekeraar DSW heeft als eerste de nieuwe premie bekendgemaakt: een verhoging. De verwachting is dat andere zorgverzekeraars ook een flinke stijging door zullen voeren.

Het was geen verrassing volgens Felicia. "DSW doet het altijd als eerste. Dat is de peiler, daar gaan de andere verzekeringen dan vaak ook in mee", vertelt ze. Hoe komt het dat de zorgpremies gaan stijgen? "Het heeft voornamelijk met de algemene zorgkosten te maken. Voor zestig procent is het te verklaren door de salarissen die toch moeten stijgen. En ook de energiekosten, inflatie. De algemene dingen."

'Zorg wordt een beetje vermeden'

Wat merkt dokter Felicia op de werkvloer van de stijgende kosten? "We merkten deze zomer dat mensen een beetje angstig zijn om gebruik te maken van de zorg. Bang voor de kosten. Zorgt wordt een beetje vermeden", vertelt ze. "Dat zien we voornamelijk in de preventieve dingen, zoals fysiotherapie en bij de tandarts. Mensen maken minder frequent controleafspraken en dat zorgt op een gegeven moment voor grotere problemen. Als je het nu allemaal zou aanpakken, dan is het vaak nog beperkt wat er aangepakt moet worden."

Zal de zorgpremie weer gaan dalen als de energiekosten of inflatie ook gaat dalen? Je hoort het hieronder:

De Wild in de Middag

Je hoort De Wild in de Middag van maandag tot en met donderdag van 16.00 tot 18.00 uur op NPO Radio 2.

Ster advertentie
Ster advertentie