Programma

Erland Galjaard: 'Ik zie nu Twan Huys die Nieuwsuur doet aan een tafel'

  1. Nieuwschevron right
  2. Erland Galjaard: 'Ik zie nu Twan Huys die Nieuwsuur doet aan een tafel'

In deze nieuwe aflevering van 30 Minuten Rauw komt voormalig RTL-directeur Erland Galjaard bij Ruud op bezoek. Ze praten onder meer over het vertrek van Humberto Tan en het nieuwe RTL Late Night.

Dalende lijn door gemakzucht

Het is februari van dit jaar als Erland Galjaard zijn taken als directeur van RTL naast zich neerlegt. Zijn laatste jaar staat vooral in het teken van dalende kijkcijfers van het eerst zo succesvolle RTL Late Night. Hij kan de vinger wel op de zere plek leggen als het over het programma gaat: "Het gaat mis bij het feit dat je dan vier jaar zoiets doet, dat er bij de redactie en bij de zender een soort gemakzucht insluipt, en er tegelijkertijd aan de andere kant de messen geslepen worden en mensen beter worden," aldus Galjaard. Hij heeft Tan er naar eigen zeggen vaak op gewezen dat het beter moest. "Jij moet nu harder lopen. Jij moet eerder op de redactie zijn ’s ochtends. Jij moet met die redacteuren praten, ze voor je winnen. Je moet ze zeggen ‘de volgende fase gaat in’. Dat gebeurde te weinig."

Quote

Ik zie nu Twan Huys die Nieuwsuur doet aan een tafel. Had ik nooit gedaan.

Erland Galjaard

Van Tan naar Twan

Waarom zag Erland uiteindelijk in Twan Huys de opvolger en niet in Beau van Erven Dorens, wil Ruud weten. "Ik vond dat Beau zijn waarde had bij Boulevard. Ik vind hem by far de beste presentator van Boulevard. Hij heeft Boulevard nieuw elan gegeven nadat Winston en Albert weggingen," vertelt de tv-maker over zijn afweging. Die keuze pakt achteraf anders uit dan verwacht, ziet ook hij: "Toen ik Twan vroeg om te komen waren er heel veel mensen die dachten ‘dit is een vondst’, zoals iedereen nu roept dat het niks is. Ik heb altijd als ik heel eerlijk ben College Tour als uitgangspunt genomen en niet Nieuwsuur. Dat is de Twan Huys die ik wilde zien. Ik zie nu Twan Huys die Nieuwsuur doet aan een tafel. Had ik nooit gedaan." Toch denkt Galjaard dat het geen gelopen race is. Huys kan het volgens hem nog wel redden: "Maar het moet wel veranderen. Ik heb nog aangeboden daarbij te helpen, maar daar kwam ik met RTL niet uit."

Hoe te beluisteren?

Elke dinsdag is er een nieuwe aflevering van 30 MINUTEN RAUW. Deze is te beluisteren in de NPO Radio 2-app en via iTunes.

Liever de RSS-feed toevoegen aan je eigen service? Dat kan! Vind de RSS-feed via deze link en voeg hem toe. Fijne RSS readers zijn bijv. Feedly, Netvibes, Newsblur en The Old Reader.

Meer podcasts van NPO Radio 2

Naast deze podcast van Ruud hebben we ook nog andere toffe podcasts van NPO Radio 2 voor je! Check ze hier allemaal.

De Wild in de Middag

Je hoort Ruud elke werkdag van 16.00 tot 18.00 uur met De Wild In De Middag op NPO Radio 2.

​Foto omslag: NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie