Programma

Foutje, bedankt!

  1. Nieuwschevron right
  2. Foutje, bedankt!

Artiesten spenderen uren in de platenstudio's om hun liedjes te perfectioneren, maar dat wil niet zeggen dat er nooit een fout in blijft zitten.

Geslachtswijziging

In de jaren 60 zaten de vier Beatles zo vaak in de studio dat er talloze uren aan materiaal is opgenomen. Logisch dat er dus wel eens wat fout ging en vaak kun je die fouten nog wel terughoren in de uiteindelijke plaatversies. Zo verwisselt Paul McCartney per ongeluk de mannelijke en vrouwelijke hoofdrolspelers in 'Ob-La-Di, Ob-La-Da' aan het eind van het nummer: "Desmond stays at home and does his pretty face and in the evening she's a singer with the band."

Niet bevredigend

Ook bij The Rolling Stones ging het wel eens mis in de opnamestudio. In het bekendste nummer van de Stones zit zelfs een opmerkelijke fout: na tweeënhalve minuut hoor je in '(I Can't Get No) Satisfaction' Keith Richards een noot aanslaan, maar hij beseft dat hij te vroeg is en stopt. Nu je weet dat die verloren noot daar zit, blijf je 'm voortaan horen.

Lachebekje

We weten allemaal dat R.E.M.-zanger Michael Stipe niet de grootste lolbroek uit de popmuziek is, om maar even een understatement te maken. Toch hoor je hem in de lach schieten bij het zingen van 'Nightswimming' en 'The Sidewinder Sleeps Tonight'. Bovendien zingt hij in dat laatste nummer steeds 'Zeus', waar dat 'Seuss' zou moeten zijn (s-klank in plaats van z-klank).

My donuts!

Goede tip als je ooit een platenstudio ingaat: neem nooit eten mee, want voor je het weet gaat er iemand op zitten. Het overkwam Lynyrd Skynyrd-zanger Ronnie Van Zant tijdens de opnames van 'Sweet Home Alabama'. Tijdens de take die op single terecht is gekomen, hoor je hem iets na vier minuten roepen: "My donuts! Goddamn!"

Feeststemming

De platenfirma van The Beach Boys wilde dat er voor de feestdagen van 1965 een nieuw album van de groep in de winkels lag. Dat werd het haastig opgenomen quasi-livealbum Beach Boys' Party!, met 'Barbara Ann' als single. Het tweede couplet klinkt erg rommelig, maar omdat Brian Wilson het gezellig vond klinken, hebben ze die take dus gebruikt.

Het is maar een demo

De liedjes van Bruce Springsteen staan bekend om hun lange en gedetailleerde teksten. Zelfs The Boss gaat wel eens de fout in. Aan het einde van de single 'Atlantic City' uit 1982 vergeet hij de tekst van het refrein (de regel "Put your makeup on, fix your hair up pretty") en mompelt hij maar wat. Had niet uitgemaakt, want het was maar een demo - tot hij besloot juist die demoversie uit te brengen!

Nog geen spellingcontrole

Ook een Nederlandse wereldhit in dit rijtje. Robbie van Leeuwen schreef het nummer 'Venus' voor zijn band Shocking Blue. Dat de plaat internationale allure had, bleek wel uit het feit dat het op nummer 1 stond in de Amerikaanse hitlijst. Een tikfout in de songtekst resulteerde er echter in dat Mariska Veres in de openingszin "the godness on the mountain top" zingt, waar dat natuurlijk "goddess" moet zijn.

Meer hits met een foutje? Henk van Steeg vond ze. Luister het hier terug!

Ster advertentie
Ster advertentie