Programma

Henkjan Smits: 'Ik heb zo'n verkeerde reputatie opgebouwd'

  1. Nieuwschevron right
  2. Henkjan Smits: 'Ik heb zo'n verkeerde reputatie opgebouwd'

Samen met Henkjan Smits praat Ruud een half uur lang over zijn reputatie en imago, werken in de media, waarom mensen met succes gek gaan doen en waar zijn baard eigenlijk vandaan komt.

De radio-dj en voormalig Idols-juryvoorzitter geeft aan dat hij het vreselijk vindt dat veel mensen denken dat ze hem niet aardig vinden. "Daar heb ik heel erg last van. Ik wind me daar heel erg over op omdat het een machteloos ding is. En ik merk dat het mij werk kost", aldus Smits. "Naast radio doe ik bedrijfstrainingen en geef ik lezingen aan bedrijven en ik hoor steeds vaker ‘oh nee die Henkjan Smits...’ en dat hoor je dan via via, dat de directie zo reageert. En dan vraagt iemand die mij heeft voorgesteld: ‘Waar baseer je dit op? Ken je hem persoonlijk? Of is dit op basis van radio of TV? En is dat dan als presentator of jurylid?’ en dan is het meestal ‘oh ja nee ja, vreselijk zoals hij daar bij Idols zit.’ Dat was 2002!"

Gevoelsmens

Toch heeft de presentator geen spijt van zijn rol in Idols. "Ik neem niks terug van wat ik daar heb gedaan, op een paar uitzonderingen die de regel bevestigen na, en ik ben heel blij dat ik het heb gedaan", vertelt Smits. De omgang met mensen in de media is voor hem altijd moeilijk geweest, dus nu hij in de radiowereld werkt is hij meer op zijn plek. "Ik ben een enorm gevoelsmens. Daarom vind ik radio leuker dan tv. Ik heb het idee, na 10 jaar tv te hebben gedaan, dat radio een mindere slangenkuil is. Veiliger. Slangen zijn er altijd."

‘Ik heb zo’n verkeerde reputatie opgebouwd, dat is echt vreselijk’

Ruud kwam er tot zijn verbazing achter dat Smits uit Almelo komt. "Ik dacht serieus: 'Dat is een ontzettend arrogante kakker uit Haarlem of Amsterdam'", vertelt Ruud. "Oh joh. Ik heb zo'n verkeerde reputatie opgebouwd, dat is echt vreselijk", reageert Smits. "Ik kwam in het Gooi terecht. Mijn vader werd textielagent en had een kantoor in Amsterdam. Daardoor gingen wij in Naarden wonen en dat vond ik vreselijk, want ik was gewend in Almelo." Was zijn vader alleen maar aan het werk? "Ik zie dat niet zo, maar dat is wel zo. Ik zie dat ik heel veel aan mijn vader heb gehad. Toen mijn oudste dochter geboren werd kwam hij naar me toe en zei hij ‘maak niet de fout die ik heb gemaakt’. En ik zei: ‘Welke fout heb jij gemaakt?’ ‘Ik heb jullie niet zien opgroeien. Zorg dat je Floor ziet opgroeien’. En dat heb ik zo ter harte genomen. Wat raakt jou hieraan? "Dat hij vindt dat hij tekort heeft geschoten terwijl hij dat niet heeft."

#10 - 30 MINUTEN RAUW met Henkjan Smits (S04) - 30 MINUTEN RAUW door Ruud de Wild

HOE TE BELUISTEREN?

Elke dinsdag is er een nieuwe aflevering van 30 MINUTEN RAUW. Deze is te beluisteren in de NPO Radio 2-app en via iTunes.

Liever de RSS-feed toevoegen aan je eigen service? Dat kan! Vind de RSS-feed via deze link en voeg hem toe. Fijne RSS readers zijn bijv. Feedly, Netvibes, Newsblur en The Old Reader.

MEER PODCASTS VAN NPO RADIO 2

Naast deze podcast van Ruud hebben we ook nog andere toffe podcasts van NPO Radio 2 voor je! Check ze hier allemaal.

DE WILD IN DE MIDDAG

Je hoort De Wild In De Middag iedere werkdag van 16:00 tot 18:00 uur op NPO Radio 2!

Foto omslag: NPO Radio 2

Ster advertentie
Ster advertentie