Programma

Topjaar Guns N' Roses

  1. Nieuwschevron right
  2. Topjaar Guns N' Roses

Het meest heftige jaar uit de historie van Guns N' Roses was 1991, met twee albums, een uitputtende tournee en heel veel incidenten. We kijken terug.

20 januari

1991 gaat als een wervelwind van start voor Guns N' Roses, dat op dat moment één van de populairste rockbands ter wereld is. Het eerste optreden dat jaar is in het Maracanã-stadion in Rio de Janeiro, met een capaciteit van bijna 200.000 man. Het concert eindigt met een bijna naakte Axl Rose op de bühne.

23 januari

Gitarist Slash en bassist Duff McKagan worden in Brazilië geïnterviewd door Kurt Loder van MTV, waar de band één van de headliners is tijdens Rock In Rio. Slash vertelt over zijn fascinatie voor een slangenboerderij die hij bezocht. Later noemt hij een van zijn bands Slash's Snake Pit.

9 mei

Voor slechts tweeduizend man publiek speelt Guns N' Roses een 'opwarmshow' in het Warfield-theater in San Francisco. Dit als opmars naar het eerste deel van de Amerikaanse tournee. Ook in Los Angeles en New York geeft de rockband dergelijke kleinschalige optredens.

BGP042-PO.jpg

21 juni

De eerste single van het Use Your Illusion-tweeluik verschijnt, namelijk 'You Could Be Mine'. Het nummer wordt al in 1987 geschreven (een tekstflard is te vinden in de hoes van debuutalbum Appetite For Destruction). Regisseur James Cameron gebruikt het nummer in zijn film Terminator 2: Judgment Day.

2 juli

Tijdens een concert nabij St. Louis springt een boze Axl het publiek in wanneer de beveiligingsmedewerkers een man die foto's maakt niet uit de zaal verwijderen. Wanneer Axl het podium weer opkomt, kondigt hij aan dat hij naar huis gaat. Het publiek is woedend. De rellen die ontstaan vormen het dieptepunt van het jaar.

3 augustus

Guns N' Roses speelt zijn langste show ooit tijdens de derde avond in The Forum in Inglewood. Het optreden duurt drieënhalf uur, waarin 31 nummers voorbij komen, waaronder 'Welcome To The Jungle', 'Knockin' On Heaven's Door', 'Live And Let Die' en 'Paradise City'.

setlist-image-v1.png

5 september

De band verschijnt voor de tweede keer op de cover van het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone, met de woorden 'out of control' prominent onder de bandnaam.

rolling-stone-cover-volume-612-9-5-1991-guns-n-roses.jpg

17 september

De tweede single van de Use Your Illusion-albums is 'Don't Cry', dat op beide albums te vinden is. De twee versies verschillen qua tekst iets van elkaar. Het nummer vormt een trilogie met 'November Rain' en 'Estranged', begin 1994 de laatste single van Use Your Illusion II. De videoclips zijn geregisseerd door Del James.

28 september

Guns N' Roses brengt op deze dag tegelijkertijd twee studioalbums uit, Use Your Illusion I en Use Your Illusion II. Aan beide kanten van de Atlantische Oceaan staan de twee albums bovenaan de verkooplijsten. Eigenlijk zouden ze al aan het begin van de tournee verschijnen, maar de release wordt ver naar achteren verschoven.

useyourillusion.jpg

7 november

Gitarist Izzy Stradlin stapt uit de band gedurende een korte pauze tijdens de Use Your Illusion Tour.

Izzy stradlin.jpg

31 december

Op de laatste dag van 1991 sluit GNR het veel bewogen kalenderjaar af met een concert in het Joe Robbie Stadium (tegenwoordig het Sun Life Stadium) in Miami, Florida. De tournee zou pas ruim anderhalf jaar later eindigen, op 17 juli 1993 in Buenos Aires.

Ster advertentie
Ster advertentie