Programma

Het verhaal achter 'Smalltown Boy' van Bronski Beat

foto: Still video
  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Smalltown Boy' van Bronski Beat

In deze aflevering van Top 2000 A Gogo vertelt Jimmy Sommerville van Bronski Beat je het verhaal achter 'Smalltown Boy'!

Eerste ervaring in Londen

Midden in een park in Londen begint de Bronski Beat-zanger te vertellen: "Dit leek me een goede plek, want hier had ik mijn eerste ervaring in Londen, seksueel, maar ook als vrienden. Met een Nederlander. Ik was zeventien en kwam net van Euston Station. Ik liep helemaal hierheen en ging zitten. Beetje praten en zo. En als je met één plek kennismaakt, ben je verloren. Dan is het net chocolade en moet je terug voor nog een hapje."

Quote

Als je met één plek kennismaakt, ben je verloren. Dan is het net chocolade en moet je terug voor nog een hapje.

Jimmy Sommerville

Nummer bedoeld als universeel verhaal

'Smalltown Boy' ontstaat tijdens een moeilijke periode in het leven van Sommerville: "Het leven was gewoon klote. Daarom ging ik weg uit Glasgow. Het was daar echt akelig in die tijd. Ik ben één meter drieënzestig, ik had rood haar. Ik leek net een meisje en ik was homo. Ze hadden net zo goed mijn benen kunnen afhakken." Het nummer gaat volgens de zanger over veel meer dan dat: "In zekere zin ging het over mij en mijn geaardheid. Maar volgens mij geldt voor veel mensen dat ze niet in hun omgeving willen vastzitten. Iedereen zegt ze wat wel en niet moet en daar willen ze vanaf. Het was bedoeld als een universeel verhaal. Iedereen moest zijn eigen situatie erin kunnen herkennen."

Bekijk de hele aflevering van Top 2000 A Gogo over 'Smalltown Boy' hier:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

​Foto omslag: still video

Ster advertentie
Ster advertentie