Programma

Bijna weggegooide hit

  1. Nieuwschevron right
  2. Bijna weggegooide hit

Sommige hits waren bijna in de vergetelheid verdwenen of zelfs nooit opgenomen. Foreigners 'I Want To Know What Love Is' is daar een voorbeeld van.

Veel te soft

Bijna iedereen zingt moeiteloos het refrein van 'I Want To Know What Love Is' mee, maar Foreigner-zanger Lou Gramm had wel degelijk wat problemen met het nummer. Veel te soft, zo vond het enige Amerikaanse kernlid van de band. Anders dan bij de meeste Foreigner-hits heeft Gramm niet aan deze powerballad meegeschreven.

Mark Ronson

Gitarist Mick Jones (niet te verwarren met zijn naamgenoot uit de punkband The Clash) schrijft 'I Want To Know What Love Is' geheel op zichzelf, over zijn relatie met Ann Dexter-Jones. In het nummer beschrijft Jones zijn liefde voor zijn toekomstige vrouw, die de moeder is van topproducer Mark Ronson. En hem kennen dan weer van 'Uptown Funk' met Bruno Mars en 'Valerie' met Amy Winehouse.

Gospelkoor

Lou Gramm wilde het liedje eerst niet inzingen en het kostte Jones al helemaal moeite om hem ervan te overtuigen dat hij er ook een gospelkoor in wilde hebben. Dat koor was The New Jersey Mass Choir, dat in 1983 zijn eerste plaatopname maakte met de beroemde gospelzanger Rev. James Cleveland. Hun opname van 'O' The Blood' werd in 1987 zelfs een radiohitje in de VS.

Enige nummer 1-hit

Ondanks dat Lou Gramm aanvankelijk tegensputterde, heeft Foreigner 'I Want To Know What Love Is' toch opgenomen en uitgebracht. Het was in 1984 de eerste single van het album Agent Provocateur, waarop ook de hit 'That Was Yesterday' te vinden is. 'I Want To Know What Love Is' is de enige Amerikaanse nummer 1-hit voor Foreigner.

Volendam

De versie van Foreigner is een popklassieker van jewelste. The New Jersey Mass Choir bracht in 1985 nog een eigen versie uit en vervolgens waren er redelijk succesvolle versies van Tina Arena (geproduceerd door Mick Jones) en Mariah Carey. In Nederland bereikt de versie van Volendam Meets Göteborg begin 2002 de 39e positie.

NPO Radio 2-dj Rob Stenders vertelde dit weekend ook al over het liedje in Bureau Kijk In De Vegte. Luister het fragment hier terug!

Ster advertentie
Ster advertentie