Programma

Topproducer: Groothedde

  1. Nieuwschevron right
  2. Topproducer: Groothedde

Producer Gordon Groothedde zat achter de knoppen bij de nieuwe albums van Guus Meeuwis en Nick & Simon. Een goede reden om zijn oeuvre te belichten.

Huisproducer

Als vaste producer van het Volendamse duo Nick & Simon scoorde Gordon Groothedde tot op heden zes top 10-hits in de Mega Top 50, waaronder de nummer 1-hits 'Hoe Lang?' en 'Julia'. Ook het duet van Nick Schilder met Thomas Acda, 'Sterker Nu Dan Ooit', bereikt de eerste plek in de hitlijst.

Cover van The Doors

Voor de eerste noemenswaardige productie van Groothedde moeten bijna twintig jaar terug in de tijd, naar 1996. Met Ben Franswa, Jacko Kreukniet en Remco van Overbeek maakt Groothedde onder het pseudoniem Dionysos de happyhardcoresingle 'Break On Through', een cover van The Doors. In 1997 verschijnt een tweede single.

Buiten bereik

De vier leden van Dionysus vormen, afgevuld met drummer Jérôme Miedendorp de Bie, de rockband Spitball, waarvan in het jaar 2000 het debuutalbum Pop Condition verschijnt. Er verschijnen twee singles van het album, 'Stronger' en 'Extraterrestrial', maar een doorbraak ligt buiten bereik.

Eerste hit

Na productieklussen voor Lemon Crush, Rich Wyman en een albumtrack van K-otic, scoort Groothedde in 2003 zijn eerste grote hit als producer en mixer: 'Happy?', de debuutsingle van Intwine. De enige andere top 10-hit van Intwine is 'Cruel Man', uit de film De Dominee, eveneens geproduceerd door Groothedde.

Toegankelijke rocksound

Mede vanwege de toegankelijke rocksound die hij met Intwine neerzet, wordt hij in de jaren erna ingeschakeld door onder meer 3Js, Xander de Buisonjé, René Froger, Jovink & De Voederbietels, IsOokSchitterend, Jaap Reesema, After Forever en, in 2015, voor het nieuwe album van Guus Meeuwis. Ook schrijft en produceert hij 'Sweet Goodbyes', in 2009 de afscheidssingle van Krezip.

Ster advertentie
Ster advertentie