Programma

Frits Spits: ‘Mijn radiowens is een programma maken met enkel Nederlandstalige muziek’

  1. Nieuwschevron right
  2. Frits Spits: ‘Mijn radiowens is een programma maken met enkel Nederlandstalige muziek’

Wekelijks praat Dolf Jansen in de podcast Liedjeslust met zijn gast over muziek en bovenal de teksten in muziek. Dit keer schuift radiomaker Frits Spits bij hem aan. Frits hoor je iedere zaterdagmorgen met ‘De Taalstaat’ op NPO Radio 1.

Als radiomaker is muziek voor Frits altijd een belangrijke factor geweest. Maar nog voordat Frits in de radiowereld terecht kwam, studeerde hij Nederlands en in zijn doctoraalscriptie toont hij destijds aan dat Nederlandstalige hits een bepaald tekstpatroon hebben. Ook werkte hij drie jaar als docent Nederlands.

Binnen zonder kloppen

Dat teksten voor Frits van groot belang zijn, is dan ook te verklaren. “Ik moet wel eerlijk zeggen dat het vooral bij Nederlandse liedjes van groot belang is, bij anderstalige liedjes veel minder”, vertelt hij aan Dolf in de podcast. “Soms heb ik bij Engelse of Franse liedjes geen idee waar ze het over hebben en vind ik het toch mooi. Bij Nederlands is dat uitgesloten, dat lukt niet. Elk woord draagt bij aan de sfeer van het lied.”

Een band die Frits weet te bekoren is ‘De Dijk’: “Ik ben een groot bewonderaar van De Dijk, al vanaf Bloedend hart af. Ze zijn in staat om poëtische teksten te maken op popmuziek. Met enorme vondsten, soms mysterie en heel veel poëzie.” Als voorbeeld laat hij het nummer ‘Binnen zonder kloppen’ horen. “Dit is het bewijs, een diploma.”

“Ze kwam binnen zonder kloppen
En ging weg zonder een woord”

“Het mooiste aan dit lied vind ik het mysterie in dit lied”, vertelt Frits. En toch leven er bij hem veel vragen over deze tekst van De Dijk. “Kenden ze elkaar? Waarom kwam ze binnen zonder kloppen en ging ze weer weg zonder een woord? Wat is er in de tussentijd gebeurd? Hebben ze van elkaar gehouden, zijn ze met elkaar naar bed geweest of hebben ze ruzie gehad? Dat mysterie is nog steeds niet opgelost voor mij en dat moet ook niet. Het is het fundament van deze tekst.”

Radiowens

Na alle radioprogramma’s die Frits gepresenteerd heeft, leeft er nog een radiowens bij hem: “Ik zou nog heel graag een programma maken met alleen maar Nederlandstalige liedjes en dat zou ik dan ‘Huis van Fluweel’ willen noemen. Hij heeft ook over dit nummer geschreven in zijn boek Alles Lijkt Zoals Het Was. ” De titel Huis van Fluweel is de titel van een nummer van Kommil Foo, een cabaret duo bestaande uit twee broers uit Vlaanderen. “Het is van ongekende schoonheid. Ik vind dit het allermooiste nummer dat ooit in de Nederlandse taal is gemaakt.”

Het nummer heeft een persoonlijke betekenis voor Frits. “Het gaat over een huis waar een kind gelukkig is geweest. Die zijn moeder op een voetstuk zette. Ik heb dat vastgeknoopt aan mijn ouderlijk huis in Eindhoven waar ik ben opgegroeid met liefdevolle ouders.” De familiegeschiedenis van Frits gaat terug naar de Tweede Wereldoorlog. “Ik heb mijn opa en oma nooit gekend. Ik ben Joods en zij zijn vergast in Auschwitz. Dus het doet mij denken aan het huis waarin mijn ouders de strijd hebben geleverd om ons gelukkig te maken.”

Huis van Fluweel doet Frits, naast zijn ouderlijk huis, ook denken aan het huis waar hij met zijn, inmiddels overleden, vrouw hun kinderen hebben opgevoed. “Tijdens de crematieplechtigheid van mijn vrouw, vertelde onze kinderen over hun moeder en over hun huis. En toen zag ik voor het eerst mijn vrouw, van wie ik ontzettend veel gehouden heb, door de ogen van mijn kinderen. En dat vond ik een magische ervaring en heel erg ontroerend.”

Naast muziek van Kommil Foo en De Dijk, laat Frits in de podcast ook muziek horen van Rob de Nijs. Over De Nijs zegt Frits: “Hij is een voorbeeld dat onze taal laat glanzen.”

Beluister de hele aflevering hier:

Liedjeslust

Liedjeslust is voortgekomen uit Afslag Thunder Road. "Het is een grote vreugde om met makers, tekstschrijvers en muzikanten over liedjes en lyrics te spreken. Ik verheug mij de komende weken op gasten als Marike Jager, Blackbird, Jacqueline Govaert en Mr a balladeer", vertelt Dolf. In Liedjeslust neemt een gast zelf drie liedjes mee en vertelt over de teksten en waarom het zo mooi is. Dolf voegt er ook zelf nog een liedje aan toe.

Foto omslag: BNNVARA

Ster advertentie
Ster advertentie