Programma

Diëtiste Maartje vertelt hoe een dieet kankerpatiënten kan helpen

  1. Nieuwschevron right
  2. Diëtiste Maartje vertelt hoe een dieet kankerpatiënten kan helpen

Maartje Brand is diëtiste in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis en adviseert kankerpatiënten over wat zij het beste kunnen eten om zoveel mogelijk op krachten te blijven. Gijs belt haar op.

"Tijdens de behandelingen verliezen patiënten veel gewicht. De helft van het gewicht dat ze verliezen is spiermassa en daardoor gaan de processen in het lichaam niet meer zo goed. Het is daarom belangrijk dat er goede voedingsstoffen binnenkomen", vertelt Brand. De diëtiste legt uit dat spiermassa is opgebouwd uit eiwitten. "Je moet dan echt zorgen dat je eiwitrijke voeding gebruikt. Als je bijvoorbeeld alleen maar aan de slagroom gaat, kweek je alleen vet en geen spiermassa." Wat Maartje wel aanraadt om te eten zijn dierlijke producten zoals vlees, vis, kip en ei. Ook bonen, noten en zuivelproducten horen in het rijtje van eiwitrijke producten. Bij de veganisten moet er goed gewerkt worden met bonen en zuivel.

Patat mayo met frikandel?

Gijs vraagt zich af of het overeenkomt met het Moermandieet. Dit is een behandelmethode die kanker zou kunnen bestrijden, bedacht door de Nederlandse huisarts Cornelis Moerman (1893-1988). De behandelmethode bestaat uit een dieet en het toedienen van extra voedingsstoffen. Volgens Maartje is dit niet helemaal het geval: "Met kanker heb je toch altijd te maken met het facet geluk of ongeluk." Die verkeerde celdeling kun je niet alleen met voeding tegengaan. "Er zijn heel veel patiënten die jaren heel gezond eten en bewegen en toch kanker krijgen. We zien voornamelijk tijdens de behandelingen dat als je volwaardig en goed je eiwitten binnenkrijgt, je meer kunt doorstaan en in een betere conditie bent", aldus de diëtiste. Gelukkig is een uitzondering toegestaan. Een lekkere patat mayo met frikandel kan gewoon. "Tuurlijk kan dat. Je moet niet je hele dieet hieruit laten bestaan", vertelt Brand.

Luister het hele gesprek hieronder terug:

NPO RADIO 2 COLLECTE DRIVE-IN

De NPO Radio 2 Collecte Drive-in begint maandag 31 augustus om 12.00 uur en duurt tot en met vrijdag 4 september 16.00 uur. Kijk voor meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen op onze speciale actiepagina.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie