Programma

Het verhaal achter 'Imagine' van John Lennon

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal achter 'Imagine' van John Lennon

Op 11 oktober 1971 brengt John Lennon 'Imagine' uit. Dit zijn acht dingen die je wellicht nog niet wist over de song.

In de wolken

Lennon baseert de songtekst van 'Imagine' op teksten uit het boek Grapefruit van zijn vrouw Yoko Ono. Daarin staat onder andere het zinnetje "imagine you're a cloud", dat tevens het uitgangspunt is van de hoesfoto van de single van 'Imagine'.

Peperdure piano

De ex-Beatle schrijft 'Imagine' begin 1971 op een Steinway-piano in zijn huis in Engeland, onder toeziend oog van Yoko. In het jaar 2000 koopt George Michael de piano voor ruim 2 miljoen dollar en doneert 'm aan het Beatles-museum in Liverpool.

Soort volkslied

Het nummer wordt in mei 1971 opgenomen met Phil Spector als producer. Spector, die in 2009 voor moord veroordeeld wordt, produceert ook het Beatles-album Let It Be. "Ik beschouwde 'Imagine' als een soort volkslied", zegt hij jaren later.

Driemansband

Naast Lennon zijn er maar twee andere muzikanten op 'Imagine' te horen: bassist Klaus Voormann, een goede vriend en vaste sessiemuzikant van Lennon, en drummer Alan White (ook te horen op George Harrisons All Things Must Pass en later drummer van Yes).

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Communistisch pamflet

In de tekst vraagt Lennon de luisteraar een wereld zonder grenzen, bezittingen en religie voor te stellen. "'Imagine' is in principe een communistisch pamflet", zegt hij na het verschijnen van de single. "Ondanks dat ik zelf niet bepaald een communist ben, noch tot enige (politieke) stroming behoor."

Meerdere keren een hit

'Imagine' verschijnt in het najaar van 1971 op single en bereikt eind november van dat jaar de vijfde plek in de Nationale Hitparade. Een postume heruitgave in 1981 bereikt ook de vijfde plek. 'Happy Xmas (War Is Over)' staat kort daarvoor op nummer 2 (onder de liveversie van 'Lola' van The Kinks).

Met suiker erop

Na het succes van 'Imagine' leert Lennon dat hij een politieke boodschap het beste kan verpakken in een mooie melodie, anders dan het rauwe 'Working Class Hero' uit 1970. "'Imagine' was 'Working Class Hero' met suiker erop, voor conservatievelingen zoals jij", schrijft hij in een open brief aan Paul McCartney.

Gevonden demo

In begin 2016 ondekt technicus Rob Stevens een opname van 'Imagine' waarvan het bestaan tot dan toe onbekend is. De demo wordt door John Lennon opgenomen in zijn thuisstudio in Ascot, vier dagen voor de officiële opnamesessies van start gaan. Tot nu toe werd alleen John Lennon zelf aangemerkt als schrijver van 'Imagine', maar later beweerde hij dat hij hulp had gekregen van Yoko Ono. Die credits zijn bij de heruitgave officieel aangepast.

Top 2000

In 2015 staat John Lennon op nummer een met 'Imagine'. In de laatste Top 2000 lijst heeft Lennon in totaal drie solo-noteringen op zijn naam staan: 'Imagine' op plek 16, 'Working Class Hero' op plek 1351 en 'Woman' op plek 1936.

Foto omslag: still Youtube

Ster advertentie
Ster advertentie