Programma

De tragiek achter Tears In Heaven

  1. Nieuwschevron right
  2. De tragiek achter Tears In Heaven

Eric Clapton schrijft met Tears In Heaven één van de mooiste nummers uit zijn carrière. Toch had de muzikant de plaat liever nooit geschreven.

Het is 20 maart 1991 - vandaag precies 32 jaar geleden. Claptons 4-jarige zoontje Conor rent samen met de oppas spelend door het flatgebouw op de 53ste verdieping van een wolkenkrabber in New York. De oppas is een fractie van een seconde met het hoofd bij de schoonmaker die waarschuwt dat er een raam openstaat. Het is dat tragische moment waarop alles misgaat. "In de seconde dat de oppas stopte met spelen om naar de schoonmaker te luisteren, rende Conor recht door dat openstaande raam", luidt achteraf de verklaring van Claptons vriendin Lory. Lory hoort de oppas op het bewuste moment schreeuwen en rent naar de kamer. Als ze binnenkomt snapt ze gelijk wat er gebeurd is. "Ik zag het openstaande raam en begreep het direct. Ik voelde al mijn kracht uit mijn lichaam gaan en ik zakte in elkaar", aldus Lory. Niet veel later komt ook Eric de ruimte binnen. "Hij is dood", roept Lory. "Dood? Hij is dood? Dat kan niet", aldus Eric. Niet bevattend welke tragiek hem zojuist is overkomen.

'Een nummer voor mijn jongen'

Een klein jaar later, op 1 januari 1992, brengt Eric Tears In Heaven uit. Hij maakt het nummer samen met Will Jennings, waarmee hij muziek schrijft voor de film Rush. Wanneer Eric ruimte ziet voor nog een nummer in de film, zegt hij tegen Will: "Ik wil iets schrijven voor mijn jongen."

Vanwege het persoonlijke thema wil Eric het nummer in eerste instantie toch liever voor zichzelf houden. "Origineel wilde ik dit nummer nooit voor het grote publiek kenbaar maken. Het was iets wat ik deed om mezelf niet gek te laten worden. Ik speelde het voor mezelf, totdat het onderdeel van mij als persoon werd." Uiteindelijk weet de regisseur van de film Eric te overtuigen om het nummer toch uit te brengen: "Haar argument was dat het nummer misschien iemand zou helpen en dat haalde mij over."

Check hier een Unplugged live-versie van Eric Clapton met Tears In Heaven:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Eric Clapton heeft in totaal vijf noteringen in de Top 2000. Tears In Heaven staat in 2022 op nummer 122.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie