Programma
BNNVARA

Jan-Willem en Jeroen vieren 104 jaar radio met replica van historisch radiotoestel

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan-Willem en Jeroen vieren 104 jaar radio met replica van historisch radiotoestel

De Nederlandse radio bestaat vandaag precies 104 jaar! Om dat te vieren, introduceerden Jan-Willem en Jeroen in Jan-Willem Start Op een bijzonder radio-experiment met behulp van een stukje historie.

Op 6 november 1919 maakte Hanso Idzerda de eerste Nederlandse radiouitzending voor algemeen publiek. De kleine hoeveelheid mensen die op dat moment een radio-ontvangsttoestel had, kon luisteren naar een uitzending met verschillende nummers. Niet alleen binnen onze landsgrenzen, maar ook in Engeland, werden deze uitzendingen met enthousiasme ontvangen. In de daaropvolgende 104 jaar is er uiteraard veel veranderd. Niet alleen qua inhoud en muziek, maar ook hoe je de uitzending ontvangt.

Om dat te bewijzen schakelen Jan-Willem en Jeroen met Diederik Jekel in Radio Kootwijk. Hij test daar een werkende replica van het allereerste radio-ontvangsttoestel, met hulp van NPO Radio 2. Dat levert een bijzondere editie van het 10-voor-9-journaal op. Het resultaat hoor je hieronder:

Video niet beschikbaar

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie