Programma

Diederik Jekel over mondkapjesplicht: 'Je kan een boete van 95 euro krijgen'

  1. Nieuwschevron right
  2. Diederik Jekel over mondkapjesplicht: 'Je kan een boete van 95 euro krijgen'

Vanaf vandaag is het dragen van een mondkapje verplicht op drukke plekken in Amsterdam en Rotterdam. Onze app stroomt vol met vragen. Tijd om wetenschapsjournalist Diederik Jekel erbij te halen.

Hoe herken je waar je wel en niet een mondkapje moet dragen? Diederik legt uit: "Er zullen borden staan en ook online kun je vinden waar het allemaal moet. Het zijn voornamelijk grote en drukke plekken, dus lees van tevoren even op websites."

Mondkapjes kunnen verschil maken

Luisteraar Laurens vraagt zich af waarom we mondkapjes moeten dragen als deskundigen zeggen dat het niet echt helpt. "De afgelopen maanden is erover geruzied, gevloekt en gesteggeld door mensen op social media", zegt Diederik. "Het RIVM zegt dat op plekken waar je geen afstand kan houden, het een verschil zou kunnen maken. Een mondkapje kan extra bescherming bieden. Op drukke plekken in Amsterdam en Rotterdam kun je geen afstand houden. Misschien is het een signaalfunctie, zodat mensen denken 'Oja, dat pokkevirus is er nog'. De gemeentes willen graag uitproberen wat werkt en niet."

Grote kans op boetes

Diederik vertelt dat er fikse boetes liggen op het niet dragen van een mondkapje: "Naar mijn weten wordt er eerst gewaarschuwd, maar in Amsterdam kun je een boete van 95 euro krijgen. In Rotterdam weet ik het even niet. Het geldt wel altijd; wanneer je je hond uitlaat, het vuilnis buiten zet, er is geen excuus om het niet te doen." In de horeca gelden weer andere regels. Als je op een terrasje wordt gecheckt op je gezondheid, en je hebt geen klachten, dan hoef je daar geen mondkapje te dragen. "Door die extra regels denken mensen: 'Rot op het is verwarrend, ik snap het niet'", aldus Diederik.

Wat voor mondkapje moet je dragen en hoe kan je een mondkapje reinigen?

Video niet beschikbaar

NPO RADIO 2 APP

Zit jij ook bomvol vragen rondom het coronavirus? Stuur ze dan in via de NPO Radio 2 app.

JAN-WILLEM START OP!

Je hoort Jan-Willem Start Op! iedere werkdag tussen 06:00 en 09:00 uur op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie