Programma

Nieuwe docu Beach Boys

  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe docu Beach Boys

De eerste beelden van een nieuwe documentaire over The Beach Boys zijn vrijgegeven. Goed moment om 'Good Vibrations' nog eens onder de loep te leggen.

Cover

Er wordt gewerkt aan een concertfilm met de titel Brian Fest: A Night To Celebrate The Life And Music Of Brian Wilson, aangevuld met interviews met onder meer Ann Wilson van Heart, Wilson Philips en Beach Boy Al Jardine. In de eerste beelden zien we de band The Flaming Lips 'Good Vibrations' coveren.

Honden

Het ontstaan van 'Good Vibrations' (uitgebracht in oktober 1966) voert terug naar de prille jeugd van bandaanvoerder Brian Wilson. Zijn moeder vertelde hem dat honden alleen blaffen naar mensen bij wie ze een slecht gevoel krijgen, 'slechte vibraties' noemde ze het. De uitspraak bleef in Wilsons hoofd hangen en uiteindelijk besloot hij het van de positieve kant te bekijken.

Duurste

Voor de zeventien sessies die Brian Wilson nodig had om 'Good Vibrations' te perfectioneren, gebruikte hij circa negentig uur studiotijd in vier platenstudio’s, die resulteerden in zeventig uur bandopnames. Het kostenplaatje: tussen de 50.000 en 75.000 dollar. Het was de duurste plaatopname voor één enkel liedje ooit, totdat Queen 'Bohemian Rhapsody' op plaat zette in 1975.

Geen Beach Boys

Het opmerkelijke aan ‘Good Vibrations’ is dat enkel de stemmen van The Beach Boys op het nummer te horen zijn (leadzang van Carl Wilson), maar dat de band geen instrumenten heeft ingespeeld op de track. Daarvoor werd een dozijn aan sessiemuzikanten ingehuurd, bekend onder de naam The Wrecking Crew. Een van hen was gitarist Glen Campbell, de zanger van 'Rhinestone Cowboy'.

Elektrotheremin

Een aanzienlijk deel van het budget van 'Good Vibrations', 15.000 dollar om exact te zijn, ging op aan het inspelen van de elektrotheremin. Het destijds relatief nieuwe instrument werd in 1958 al ontwikkeld door Paul Tanner, voormalig trombonist van de Glenn Miller Band. Tanner bespeelde het instrument ook op 'Good Vibrations', maar wilde niet mee op tournee.

Survivor

In de jaren 80 werd 'Good Vibrations' geparodieerd voor een reclamespotje voor sinaasappelsap. De tekst werd ingezongen door Jim Peterik, oprichter van de hardrockband Survivor. Hij schreef ook diens grootste hit, 'Eye Of The Tiger'. Jaren later was Peterik de co-auteur van het Beach Boys-liedje 'That’s Why God Made The Radio'.

Kokomo

'Good Vibrations' was in 1966 de derde Amerikaanse nummer 1-hit voor The Beach Boys, na 'I Get Around' (met 'Don’t Worry Baby' als B-kant) in 1964 en 'Help Me, Rhonda' in 1965. Het zou nog tot 1988 duren voordat The Beach Boys weer de eerste plek in bezet zouden nemen in de VS. Dat was met 'Kokomo', uit de Tom Cruise-film 'Cocktail'. Overigens bestaat de bezongen plek niet.

Ster advertentie
Ster advertentie