Programma

Game 'Hooked!'

  1. Nieuwschevron right
  2. Game 'Hooked!'

Waaraan herken je dat bekende nummer onmiddellijk? Waarom blijft het ene muziekfragment in je hoofd hangen en het andere niet?

'Hooked!'

Om dat te achterhalen ontwikkelden onderzoekers van de Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam en de Research & Development afdeling van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid ‘Hooked!’, een game voor de iPhone en andere iOS apparaten met muziek uit de Radio 2 Top 2000.

Liedjes herkennen

Hooked! test op een uitdagende manier hoe snel een speler verschillende fragmenten van een liedje herkent. Door duizenden van dit soort fragmenten te vergelijken, hopen de onderzoekers te achterhalen wat de kenmerken zijn van een fragment dat ‘blijft hangen’. ‘Denk bijvoorbeeld aan bepaalde melodielijnen, ritmes of volumeveranderingen’, licht projectleider prof.dr. Remco Veltkamp toe.

Top 2000

Om voldoende gegevens te kunnen verzamelen, moet Hooked! door duizenden mensen worden gespeeld. ’Dat betekent dat de muziek bij veel mensen in het langetermijngeheugen moet zitten’, zegt Veltkamp. Daarom draait de game om liedjes uit de populaire Radio 2 Top 2000.

Hoe werkt Hooked!?

Spelers hoeven geen titels of bandnamen paraat te hebben. Als een nummer wordt herkend, moet de speler na een pauze aangeven of het liedje doorgaat met het juiste fragment. Hoe sneller de herkenning, des te meer punten. De game bestaat uit 20 levels, waarbij je pas verder kunt bij een bepaalde score. Ook kunnen spelers tegen elkaar spelen.

De game Hooked! is gratis te downloaden in de iTunes App Store (Let op! Alleen gebruikers met een Spotify Premium Account)

Ster advertentie
Ster advertentie