Programma

Muziekrechten Michael Jackson leveren fortuin op

  1. Nieuwschevron right
  2. Muziekrechten Michael Jackson leveren fortuin op

Michael Jackson had een vooruitziende blik toen hij in 1985 allerlei muziekrechten opkocht. Sony is bereid er een fortuin voor neer te leggen.

Rechten van The Beatles

Het is algemeen bekend dat Michael Jackson in de jaren 80 de rechten van de muziek van The Beatles voor de neus van Paul McCartney wegkaapte, tot groot ongenoegen van de ex-Beatle. Tien jaar later vormden die rechten de hoeksteen voor de samenwerking die Jackson aanging met zijn platenfirma Sony Music (muziekuitgeverij Sony/ATV Publishing). Nu wil Sony het aandeel van Jacksons erven uitkopen. Sony is bereid daar ruim 675 miljoen euro voor te lappen.

Enorme schuld

Met de aankoop wordt Sony de volledige eigenaar van de muziekrechten van liedjes van niet alleen The Beatles, maar ook van artiesten als Queen, Bob Dylan, Bryan Adams en Taylor Swift. De estate van Jackson is blij met die financiële impuls, want er staat nog een schuld van circa 450 miljoen euro uit. Wel houden de Jacksons nog een aandeel van tien procent in EMI Publishing en in de eigen uitgeverij van Jackson, waar liedjes als 'Billie Jean', 'Beat It' en 'Heal The World' zijn ondergebracht.

Quote

Jackson kocht de rechten in 1985 voor 37,4 miljoen euro

Goede investering

De deal tussen Sony en de Jacksons moet nog worden goedgekeurd. Naar verwachting gebeurt dat op 31 maart, waarna de overdracht binnen nu en een jaar moet plaatshebben. De investering die Michael Jackson in 1985 deed, is inmiddels ruimschoots terugverdiend, want de zanger betaalde slechts een 'schamele' 37,4 miljoen voor de songcatalogus. Zelfs als we de inflatie meerekenen (37,4 miljoen in 1985 is ongeveer 82,4 miljoen in 2016), was de aankoop de moeite meer dan waard.

Ster advertentie
Ster advertentie